ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Αντιπαράθεση για την κλήτευση μαρτύρων στο ξεκίνημα της δίκης του Τραμπ

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε, ο επικεφαλής των συνηγόρων του Τραμπ, στην εναρκτήρια δήλωσή του, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία υπόθεση» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε «απολύτως τίποτα το επιλήψιμο».

Η δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σήμερα στη Γερουσία, με τον επικεφαλής των συνηγόρων του να χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την υπόθεση και τον Δημοκρατικό Άνταμ Σιφ, τον έναν από τους επτά κατηγόρους, να περιγράφει τις «συντριπτικές» αποδείξεις εναντίον του.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ από το αξίωμά του επειδή φέρεται να άσκησε πίεση στην Ουκρανία να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια παρεμπόδισε την έρευνα που διεξήγαγε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την υπόθεση αυτήν.

Με τις κάμερες να μεταδίδουν ζωντανά τη διαδικασία, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας και οι δύο πλευρές έδωσαν την πρώτη μάχη τους με αντικείμενο τους κανόνες που πρότεινε ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε, ο επικεφαλής των συνηγόρων του Τραμπ, στην εναρκτήρια δήλωσή του, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία υπόθεση» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε «απολύτως τίποτα το επιλήψιμο».

Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΜακΚόνελ με την οποία θα αποφασισθεί αργότερα αν θα κληθούν μάρτυρες και αν θα παρουσιαστούν έγγραφα στη δίκη.

Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ συνόψισε τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ και επισήμανε ότι μολονότι οι αποδείξεις είναι «ήδη συντριπτικές», είναι αναγκαίο να κληθούν μάρτυρες για να τονιστεί το πλήρες πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προέδρου και του περιβάλλοντός του.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταθέσουν ορισμένοι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Την Δευτέρα ο ΜακΚόνελ είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για μια γρήγορη δίκη, χωρίς καταθέσεις ή παρουσίαση αποδείξεων. Με βάση αυτό, θα έδινε στις δύο πλευρές συνολικά 48 ώρες (μοιρασμένες εξίσου) για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Το σχέδιο αυτό άλλαξε και πλέον θα δίνει στην κάθε πλευρά περιθώριο τριών ημερών αντί για δύο. Επίσης, θα γίνουν δεκτά στη δίκη τα αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορούν την έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.

Ένας εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ είπε ότι η αλλαγή έγινε μετά από συζητήσεις που είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές σε ένα γεύμα κεκλεισμένων των θυρών.

Αν και κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθεί να νοθεύσει τη δίκη, ο ΜακΚόνελ επιμένει ότι οι κανόνες θα αντικατοπτρίζουν εκείνους που ακολούθησε η Γερουσία στη δίκη του Μπιλ Κλίντον το 1999.

Καθώς απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην 100μελή Γερουσία για να καθαιρεθεί ο Τραμπ, είναι βέβαιο ότι θα απαλλαγεί, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία (53 έδρες). Ωστόσο, δεν είναι σαφείς οι συνέπειες που θα έχει η δίκη αυτή στην προσπάθεια επανεκλογής του στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό, απαντά στον Τραμπ

Η Αρχή του Στενού του Περσικού Κόλπου διέψευσε τους ισχυρισμούς Τραμπ για αμερικανικό έλεγχο στο στενό Ορμούζ, δηλώνοντας ότι παραμένει κλειστό μέχρι να γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επικεντρώνεται τώρα στην οικονομική πίεση κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συνηθίζει να κρατά χαμηλό προφίλ, ωστόσο δηλώνει πως αυτή είναι πλέον η τακτική του έναντι του Ιράν, δίνοντας έμφαση στην οικονομική πίεση αντί για διπλωματία ή στρατιωτικά πλήγματα.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Κάρολαϊν Λέβιτ αποχωρεί από εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου

Η Κάρολαϊν Λέβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, αποχωρεί στο τέλος του μήνα για να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά της, μετά τη γέννηση της κόρης της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μήνυση κατά Τραμπ για πώληση πρόσβασης σε αναρτήσεις στο Truth Social

Δύο αμερικανικά ΜΜΕ κατέθεσαν αγωγή στη Νέα Υόρκη κατά της πώλησης προνομιακής πρόσβασης στις αναρτήσεις του Τραμπ στο Truth Social, χαρακτηρίζοντας το σύστημα «διεφθαρμένο και αντισυνταγματικό».
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ξανά πως οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και θα συνεχίσουν να τον έχουν, ενώ χαρακτήρισε τον ναυτικό αποκλεισμό «τείχος από ατσάλι», δηλώνοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΠΟΥ για οδηγίες Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια χωρίς επιστημονικά δεδομένα

Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τις νέες οδηγίες εμβολιασμού της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνοντας ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ζητώντας η πολιτική εμβολιασμού να βασίζεται σε διαφανή επιστημονική ανάλυση, όχι πολιτικές πιέσεις.