ΓΔ: 2439.54 1.80% Τζίρος: 86.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:38
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Υπέρ της καθαίρεσης Τραμπ το 51% των Αμερικανών

Την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών. Άμεση αθώωση ζητούν οι δικηγόροι του Αμερικανού Προέδρου.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλουν η Γερουσία να καταδικάσει και να απομακρύνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το CNN.

Το 51% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση επιθυμούν η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ στο πλαίσιο των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, καθαιρώντας τον από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θέλουν να δουν τον Αμερικανό πρόεδρο να καθαιρείται από το προεδρικό αξίωμα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε χθες, παραμονή της έναρξης της δίκης στην Γερουσία.

Η δίκη του προέδρου Τραμπ αρχίζει σήμερα, ενώ οι γερουσιαστές έχουν ορκιστεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούν την «άμεση αθώωσή του»

Οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν χθες Δευτέρα από τη Γερουσία «να τον αθωώσει αμέσως», μία ημέρα πριν την έναρξη της ιστορικής του δίκης που ίσως οδηγήσει στην καθαίρεσή του.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, που δεν έχει κληθεί να καταθέσει, πέταξε το βράδυ για το Νταβός της Ελβετίας όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Τραμπ επανάλαβε εξάλλου χθες τις κατηγορίες του εναντίον των Δημοκρατικών μέσω Twitter, τονίζοντας ότι στην έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων –όπου διαθέτουν την πλειοψηφία-- επέδειξαν «μηδενική αντικειμενικότητα».

Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και με τις ψήφους των Δημοκρατικών ο Αμερικανός πρόεδρος παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1999.

Η δίκη του ξεκίνησε την Πέμπτη με την ορκωμοσία των γερουσιαστών που θα αποτελέσουν τους ενόρκους, όμως σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά η επίσημη διαδικασία υπό την προεδρία του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς.

Η νομική ομάδα του Τραμπ υπέβαλε χθες στη Γερουσία τα βασικά της επιχειρήματα προς υπεράσπιση του Αμερικανού προέδρου. Πρόκειται για κείμενο 110 σελίδων στο οποίο οι δικηγόροι του τονίζουν ότι ο Τραμπ «δεν έκανε τίποτε κακό», ενώ χαρακτηρίζουν την παραπομπή του «επικίνδυνη διαστρέβλωση του Συντάγματος».

«Η Γερουσία θα πρέπει να απορρίψει το κατηγορητήριο και να αθωώσει τον πρόεδρο αμέσως», τονίζουν οι δικηγόροι του, σύμφωνα με τους οποίους το κατηγορητήριο «είναι αβάσιμο» καθώς δεν παρουσιάζει «κανένα έγκλημα ή παραβίαση του νόμου».

Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και για την καθαίρεσή του χρειάζεται να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των γερουσιαστών.

«Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ξεκάθαρα αβάσιμες, οπότε δεν θα έπρεπε καν να χρειαστεί να προχωρήσουμε, θα μπορούσαν να απορριφθούν εξ αρχής», εξήγησε μία πηγή που πρόσκειται στην υπερασπιστική ομάδα του Λευκού Οίκου.

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με μέλη το στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία επιθυμεί να επιβάλει έναν πολύ ταχύ ρυθμό στη διαδικασία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν αίτημα χθες στη Γερουσία με το οποίο προτείνουν 12ωρες καθημερινές συνεδριάσεις για τη δίκη. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ πρότεινε η κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 24 ώρες σε διάστημα δύο ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 13:00 τοπική ώρα και κάθε ημέρα θα ολοκληρώνεται μετά τα μεσάνυκτα.

Οι Δημοκρατικοί αμέσως αντέδρασαν με οργή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πραγματική εθνική ντροπή».

Η Γερουσία θα ψηφίσει την πρόταση ΜακΚόνελ σήμερα και το πιθανότερο είναι να περάσει.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των μαρτύρων.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα –κλειδί, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει υποβάλουν αίτημα στη Γερουσία η οποία στη συνέχεια πρέπει να το εγκρίνει με ψηφοφορία. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 από τις 100 έδρες οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να κερδίζουν στις ψηφοφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως το Σαββατοκύριακο η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επετεύχθη «πολύ καλή συμφωνία» με το Ιράν, η οποία ίσως υπογραφεί τις επόμενες μέρες στην Ευρώπη, όταν ολοκληρωθούν τα έγγραφα, πιθανώς παρόντος του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ακύρωσα τις επιθέσεις κατά Ιράν, πλησιάζει συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στην Truth Social ότι ακυρώνει τις αποψινές επιθέσεις στο Ιράν, καθώς συμφωνία με την Τεχεράνη βρίσκεται στα τελικά στάδια και έχει ήδη εγκριθεί από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Χωρίς τέλος το τέλμα των ΗΠΑ», προειδοποιεί ο Γαλιμπάφ

Ο Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για ένα «τέλμα δίχως τέλος» μετά τις απειλές Τραμπ, τονίζοντας ότι απερίσκεπτες ενέργειες θα οδηγήσουν σε καταστροφή αγορών και ενεργειακών υποδομών και θα αναδείξουν ένα «διαφορετικό Ιράν».
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για συμφωνία

Ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον διάλογο με το Ιράν για συμφωνία, αλλά προτιμά κατάληψη του νησιού Χαργκ αντί για πλήγματα σε γέφυρες και ενεργειακούς σταθμούς, παρά την προηγούμενη απειλή του για σφοδρή επίθεση.