ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
USA, HPA, Yelen
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κάλεσμα της Τζ. Γέλεν σε ΗΠΑ και Κίνα να γεφυρώσουν το χάσμα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε πως οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν την ευθύνη να εργαστούν από κοινού για τα παγκόσμια θέματα.

Ο κόσμος περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να εργαστούν από κοινού ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Παρίσι για την ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών και την αποδέσμευση κεφαλαιών για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

«Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουμε την ευθύνη να εργαστούμε από κοινού για τα παγκόσμια θέματα», δήλωσε σε πάνελ της συνόδου όπου συμμετείχε, μεταξύ άλλων ηγετών, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, και πρόσθεσε πως «είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε και κάτι που περιμένει ο κόσμος από εμάς».

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Λι Τσιανγκ κάλεσε την Κίνα και την Ευρώπη να «αρθούν πάνω από τις διαφορές» και να βρουν «δημιουργικές λύσεις» για παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της φτώχειας.

«Η Κίνα θα απορρίψει απερίφραστα τον εμπορικό προστατευτισμό και όλες τις μορφές αποσύνδεσης και αποκοπής των εφοδιαστικών αλυσίδων», είπε ο Λι κατά την τελευταία ημέρα της διήμερης συνόδου, προσθέτοντας πως η Κίνα θα συνεχίσει να κάνει πρακτικά βήματα για να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ελάφρυνση του χρέους ορισμένων από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο παράλληλα με την εξεύρεση τρόπων για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του κλίματος είναι κρίσιμοι στόχοι της συνόδου. «Η Κίνα είναι έτοιμη να εμπλακεί στις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους με αποτελεσματικό, ρεαλιστικό και περιεκτικό τρόπο συμβαδίζοντας με την αρχή του δίκαιου μοιράσματος των δανειακών βαρών».

Στη διάρκεια της συνόδου, η Ζάμπια πέτυχε συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρέους 6,3 δισ. δολαρίων που οφείλει σε άλλες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης της Κίνας, του μεγαλύτερου επίσημου πιστωτή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται από ΗΠΑ ή Κίνα

Ο ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει αυτόνομη στρατηγική έναντι της Κίνας, υπερασπίζοντας αξίες και συμφέροντα χωρίς νέα Ψυχροπολεμικά σύνδρομα, ζητώντας αυτοπεποίθηση και καθαρούς κανόνες.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνελήφθη 34χρονη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας από το FBI

Το FBI συνέλαβε τη 34χρονη Γουανγίνγκ Τζανγκ, που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, παρακολουθώντας πρόσωπο κοντά σε Ταϊβανό αξιωματούχο στις ΗΠΑ και στέλνοντας υλικό στις κινεζικές αρχές.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.