Ο ακόμη «προκαταρκτικός» απολογισμός των θυμάτων σύγκρουσης μεταξύ συμμοριών σε φυλακή γυναικών της Ονδούρας που προκάλεσε πυρκαγιά έφθασε χθες Τρίτη τις 41 νεκρές σύμφωνα με την αστυνομία, με την πρόεδρο της χώρας της κεντρικής Αμερικής να δηλώνει «συγκλονισμένη» για την τραγωδία.
Άλλες πέντε κρατούμενες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στην έκρηξη της βίας σε αυτή τη φυλακή, περίπου 25 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Εντγκάρδο Μπαραόνα, χωρίς να διευκρινίσει αν όλα τα θύματα ήταν έγκλειστες.
Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο τόνισε πως η «τερατώδης» σφαγή «σχεδιάστηκε από τις μάρας», τις συμμορίες που κατατρομοκρατούν τη χώρα.
Απαίτησε «λογοδοσία», ειδικά από το υπουργείο Εσωτερικών, υποσχόμενη «δραστικά μέτρα» και απομάκρυνε από τη θέση τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας μέσα στη νύχτα.
Η κυρία Κάστρο «αποφάσισε να ονομάσει υπουργό Ασφαλείας τον στρατηγό Γουστάβο Σάντσες», τον πρώην διευθυντή της αστυνομίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Ο κ. Σάντσες αντικαθιστά τον Ραμόν Σαβιγιόν.
Τα περισσότερα θύματα κάηκαν ζωντανά, ενώ άλλα υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από σφαίρες, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Γιούρι Μόρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μόρα, διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί ποια ήταν η συμμορία που εξαπέλυσε την επίθεση.
Σύμφωνα με τη Ντέλμα Ορδόνιες, τα θύματα ήταν μέλη της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα, κάτι που αφήνει να εννοηθεί, κατ’ αυτή, πως την επίθεση διέπραξαν κρατούμενες που ανήκουν στην αντίπαλη Μπάριο 18.
Μέλη συμμορίες εισέβαλαν σε κελί όπου κρατούνταν μέλη αντίπαλης κι έβαλαν φωτιά, είπε η κυρία Ορδόνιες στον Τύπο. Ο συγκεκριμένος τομέας της φυλακής στην Ταμάρα, όπου είναι έγκλειστες περίπου 900 γυναίκες, «καταστράφηκε εντελώς» από την πυρκαγιά, σύμφωνα με την ίδια.
Εκατοντάδες συγγενείς συγκεντρώθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η φυλακή προσπαθώντας να μάθουν νέα. «Δεν ξέρουμε ποια είναι» τα θύματα, είπε εμφανώς απελπισμένος άνδρας.
Η υφυπουργός Εσωτερικών Γιουλίσα Βιγιανουέβα ανακοίνωσε μέσω Twitter πως υπήρξε «άμεση επέμβαση πυροσβεστών, αστυνομικών και στρατιωτικών».
Γάγγραινα
Στην Ονδούρα έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα η διαφθορά και ο τρόμος που σπέρνουν οι μάρας, οι οποίες επιδίδονται, όπως και στις γειτονικές χώρες, στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ, σε διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονίες επ’ αμοιβή, εκβιάσεις...
Το οργανωμένο έγκλημα ενοχοποιείται για τον τρομακτικά υψηλό αριθμό των ανθρωποκτονιών, που έφθασε την περασμένη χρονιά τις 40 ανά 100.000 κατοίκους, επίπεδο τετραπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο εξαιρουμένων μόνο εμπολέμων ζωνών.
Σύμφωνα με τις αρχές, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να ελεγχθούν οι 26 φυλακές της Ονδούρας, όπου κρατούνται περίπου 20.000 άνθρωποι, κρατούμενοι ηγέτες συμμοριών συνεχίζουν να διατάσσουν εγκλήματα μέσα από τ κελιά.
Η βία και η μιζέρια στην Ονδούρα εξωθούν χιλιάδες πολίτες της να προσπαθούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ σε αναζήτηση καλύτερης ζωής κάθε χρόνο.
Η Ονδούρα είναι εξάλλου σημαντικός κόμβος των διαδρομών διακίνησης της κοκαΐνης από την Κολομβία προς την αγορά των ΗΠΑ.
Ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022 στην αμερικανική δικαιοσύνη, προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Ο αδελφός του «Τόνι», πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη έναν χρόνο νωρίτερα από νεοϋορκέζικο δικαστήριο.
Σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς, ο πρώην πρόεδρος μετέτρεψε την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος», με συνεργούς στα ανώτατα κλιμάκια της αστυνομίας και του στρατού.
Τον Μάιο του 2022, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Χουάν Κάρλος Μπονίγια επίσης εκδόθηκε στις ΗΠΑ, καθώς κατηγορήθηκε πως επέβλεπε την εμπορία ναρκωτικών για λογαριασμό του πρώην προέδρου Ερνάντες.
Η νέα πρόεδρος Κάστρο δεσμεύτηκε να αγωνιστεί εναντίον των συμμοριών κι η κυβέρνησή της επιτρέπει πλέον, όπως οι αρχές στο γειτονικό Σαλβαδόρ, συλλήψεις χωρίς δικαστικά εντάλματα.