Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση δίνει απάντηση η Εβραϊκή Συνομοσπονδία της Ουκρανίας στις τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, που έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι Εβραίος, αλλά είναι ντροπή για τους ανθρώπους της πίστης του.
«Έχω πολλούς Εβραίους φίλους», δήλωσε ο Πούτιν στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. «Λένε ότι ο Ζελένσκι δεν είναι Εβραίος, ότι είναι ντροπή για τον εβραϊκό λαό. Δεν αστειεύομαι», πρόσθεσε και επανέλαβε τις γνωστές θεωρίες του για δήθεν νεοναζισμό στην Ουκρανία, τον οποίο πρέπει να πολεμήσει η Ρωσία.
Με μια πολύ αυστηρή ανακοίνωσή της, η Εβραϊκή Συνομοσπονδία της Ουκρανίας απάντησε στον Πούτιν, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο ηγέτης που έχει δείξει ένα παράδειγμα θάρρους στον λαό του και στον κόσμο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ήρωας όχι μόνο για τον εβραϊκό λαό, αλλά για ολόκληρο το πολιτικό ουκρανικό έθνος, το οποίο φυσικά περιλαμβάνει τους Εβραίους».
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
Αναφερόμενος στους «Εβραίους φίλους» του, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όχι Εβραίο, αλλά ντροπή για το έθνος που καλύπτει τον νεοναζισμό. Για άλλη μια φορά τόνισε την ανάγκη της λεγόμενης «αποναζιστικοποίησης» στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής:
Πρώτον: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο ηγέτης που έχει δείξει ένα παράδειγμα θάρρους στον λαό του και στον κόσμο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ήρωας όχι μόνο για τον εβραϊκό λαό, αλλά για ολόκληρο το πολιτικό ουκρανικό έθνος, το οποίο φυσικά περιλαμβάνει τους Εβραίους. Είμαστε υπερήφανοι για την ακλόνητη ανθεκτικότητα του Προέδρου μας, ο οποίος υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, τις ελευθερίες και τα ειρηνικά δικαιώματα της Ουκρανίας και των πολιτών μας.
Δεύτερον: Δεν υπάρχει νεοναζισμός στη σύγχρονη Ουκρανία, πολύ περισσότερο σε κρατικό επίπεδο.
Παρεμπιπτόντως, ο καθημερινός αντισημιτισμός, ήδη ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, είναι σχεδόν ανύπαρκτος στην Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η Anti-Defamation League το συνέδεσε ρητά με την εξουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ηγείται ολόκληρου του έθνους, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων, στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας.
Τρίτον: Όσον αφορά την κατηγορία των Ουκρανών για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η Ουκρανία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο στον αριθμό των Δικαίων μεταξύ των Εθνών (άνθρωποι που έσωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος) - 2.691 άτομα, σύμφωνα με το Γιαντ Βασσέμ (Yad Vashem), το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με Ουκρανούς ερευνητές, υπάρχουν πάνω από 15.000 Ουκρανοί Δίκαιοι. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εβραϊκές ζωές που σώθηκαν εκ μέρους τους.
Συγκεκριμένα, υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθιερώθηκε η Ημέρα των Ουκρανών που έσωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γιορτάζεται σε κρατικό επίπεδο στις 14 Μαΐου.
Δρόμοι, πλατείες, μίνι πάρκα και μνημεία έχουν πάρει το όνομά τους από τους Ουκρανούς Δίκαιους, μεταξύ άλλων, με πρωτοβουλία της Εβραϊκής Συνομοσπονδίας της Ουκρανίας «Ο δίκαιος λαός της πόλης μου» σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.
Πολλά περισσότερα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αναφερθούν για να αντικρούσουν τις αφηγήσεις της ρωσικής προπαγάνδας. Ως παράδειγμα της λεγόμενης «αποναζιστικοποίησης», θέλουμε να δείξουμε μόνο μία φωτογραφία.
Αυτή είναι η Menorah (σ.σ.: Επτάφωτος Λυχνία) στο μνημείο Ντομπρίτσκι Γιαρ (Drobytsky Yar) κοντά στο Χάρκοβο. Εδώ, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι Ναζί εκτέλεσαν περίπου 20.000 κρατούμενους του γκέτο του Χάρκοβο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε αμέσως μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στις 26 Μαρτίου 2022.