ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντμίτρι Πεσκόφ πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Δεν βλέπει πιθανότητες νέας παράτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά η Μόσχα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η ρωσική πλευρά έχει εκπληρώσει το μέρος της συμφωνίας που της αναλογεί, υπογραμμίζοντας πως συνεχίζουν να μην πληρούνται όσα δικαιούται η Μόσχα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν διαβλέπει θετικές προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένου ότι τμήματα της συμφωνίας που αφορούν τη Ρωσία συνεχίζουν να μην πληρούνται αλλά ανέφερε ότι δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Οι εργασίες συνεχίζονται, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν βλέπουμε ιδιαίτερα θετικές προοπτικές. Δεν έχει ικανοποιηθεί τίποτα από αυτά που συμφωνήθηκαν και μας αφορούν»«Αλλά ας μην προτρέχουμε, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και διαφανής. Υπήρχε μια συμφωνία και μια συμφωνία πάντα αφορά δύο ή περισσότερα μέρη», δήλωσε.

«Η ρωσική πλευρά έχει ξεκάθαρα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της και ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε συνεχίζει να λειτουργεί. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ αόριστον», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί με βάση την τωρινή ημερομηνία λήξης της συμφωνίας και θα δημοσιοποιηθεί την κατάλληλη ώρα. 

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο προβλέπει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπερνά τα όποια εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων για τρία χρόνια. Ο Λαβρόφ είχε δηλώσει πριν λίγες εβδομάδες ότι η συμφωνία δεν εκπληρώνεται.

Η συμφωνία ΟΗΕ-Ρωσίας επιτεύχθηκε παράλληλα με τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό τον μήνα η Μόσχα συμφώνησε απρόθυμα στην παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για επιπλέον δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη πρόοδος για την προώθηση των δικών της συμφερόντων. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι λιγότερο από το 3% των σιτηρών που εξάγονται βάσει της συμφωνίας έχουν φθάσει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διαμαρτυρία της Μόσχας σε Βρετανία και Γαλλία για πυραύλους Storm Shadow

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί για ουκρανική πυραυλική επίθεση με Storm Shadow στο Μπριάνσκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πρόκληση που υπονομεύει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.