ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
biotench-pfizer
Φώτο: Shutterstock

BioNTech: Αντιμέτωπη με αγωγές για φερόμενες παρενέργειες του εμβολίου

Η εταιρεία που ανέπτυξε μαζί με την Pfizer το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αντιμετωπίζει εκατοντάδες αγωγές από Γερμανούς πολίτες που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν βλάβη από το εμβόλιό της.

Έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια τους προκάλεσαν σοβαρές παρενέργειες και ζητούν αποζημίωση: σήμερα ξεκινά στη Γερμανία η πρώτη δίκη εναντίον της BioNTech, του γερμανικού εργαστηρίου το οποίο ανέπτυξε μαζί με τη Pfizer ένα από τα εμβόλια κατά της covid-19.

Στα τέλη του 2021 ξεκίνησε μια πρωτοφανούς εύρους εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ο οποίος προκάλεσε μια παγκόσμια πανδημία που έκλεισε εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους επί μήνες και παρέλυσε την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας εκτιμάται ότι τα εμβόλια κατά της covid βοήθησαν να σωθούν σχεδόν 20 εκατομμύρια ζωές. Όμως κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι επηρέασαν αρνητικά την υγεία τους.

Μερικές εκατοντάδες προσφυγές έχουν κατατεθεί στη Γερμανία, με αίτημα να αναγνωριστεί η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης διάφορων παθολογιών. Σήμερα δικαστήριο στο Αμβούργο θα είναι το πρώτο που θα εξετάσει την αγωγή Γερμανίδας η οποία ζητεί αποζημίωση για τις βλάβες που υποστηρίζει πως υπέστη από το εμβόλιο των BioNTech- Pfizer.

Δικαστικές μάχες που μπορεί να κρατήσουν χρόνια

Η ενάγουσα, που έχει ζητήσει να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, αναφέρει ότι υποφέρει από «πόνους στο πάνω μέρος του σώματος, οίδημα στα άκρα, κόπωση, εξάντληση και προβλήματα στον ύπνο», αφού εμβολιάστηκε με το σκεύασμα αυτό κατά της covid.

Προβλήματα που «επηρεάζουν αρνητικά το έργο» της γυναίκας αυτής, μίας γιατρού που εργάζεται σε νοσοκομείο και «δεν μπορεί πλέον να εργάζεται τόσες ώρες» όσες πριν από τον εμβολιασμό της, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Τομπίας Ούλριχ.

Ο Ούλριχ --ο οποίος δηλώνει ότι εκπροσωπεί 250 ενάγοντες, οι οποίοι ήταν όλοι «υγιείς» προτού εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία αποδίδουν στα εμβόλια κατά της covid -- πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλες δίκες.

«Τα συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά, από εγκεφαλικά επεισόδια ως θρόμβοι και καρδιακά προβλήματα», σημειώνει ο Γιόαχιμ Τσέζαρ- Πρέλερ, ένας άλλος Γερμανός δικηγόρος που εκπροσωπεί 140 ανθρώπους που έχουν καταθέσει αντίστοιχες προσφυγές.

Από τα 129 εκατ. εμβόλια που χορηγήθηκαν στη Γερμανία, το επιστημονικό ινστιτούτο Paul Ehrlich έλαβε 338.857 καταγγελίες για ύποπτες παρενέργειες, ανάμεσά τους 54.879 σοβαρές περιπτώσεις.

Το εργαστήριο BioNTech εξηγεί ότι σε αυτό το στάδιο «στις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί δεν έχει αποδειχθεί καμία αιτιακή σχέση μεταξύ των προβλημάτων υγείας που περιγράφονται και του εμβολιασμού». Η εταιρεία διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «αναλαμβάνει τις ευθύνες της» και «εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με προσοχή, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες».

Η εμφάνιση παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά της covid είναι κάτι που η ιατρική κοινότητα στη Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, με κάποια νοσοκομεία να έχουν δημιουργήσει ειδικά ιατρεία. Η νομική οδός προκειμένου να καθοριστεί η αιτιακή σχέση μεταξύ των εμβολίων και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι είναι «ένας μακρύς δρόμος γεμάτος εμπόδια», παραδέχεται ο Τσέζαρ- Πρέλερ.

Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας οι παρασκευαστές φαρμάκων ή εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αποζημίωση για τυχόν παρενέργειες, αν «η ιατρική επιστήμη» αποδεικνύει ότι τα σκευάσματά τους προκαλούν δυσανάλογη βλάβη σε σχέση με τα οφέλη τους ή αν οι πληροφορίες στη συσκευασία είναι λανθασμένες.

Κατά συνέπεια, οι παρενέργειες θα πρέπει να είναι αρκετά «σοβαρές» για να ληφθούν υπόψη, εξηγεί ο Ανατόλ Ντούτα καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Μία ενάγουσα, η Κάτριν Κ. ηλικίας 45 ετών, εκτιμά ότι τα συμπτώματά της είναι όντως αρκετά σοβαρά. Δηλώνει ότι έχασε «25 κιλά σε δέκα ημέρες» μετά τον εμβολιασμό της κατά της covid και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις στο έντερό της. «Σιχαίνομαι που μου λένε ότι είμαι μια μεμονωμένη περίπτωση, δεν είναι έτσι», τονίζει.

«Συνιστώ στους πελάτες μου να φτιάξουν ένα ημερολόγιο, να γράφουν εκεί την εξέλιξη των συμπτωμάτων τους και να ζητήσουν από έναν γιατρό να τα καταγράψει, είναι πολύ σημαντικό», εξήγησε η Άνια Ντόρνχοφ, μια ακόμη δικηγόρος που ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις, η οποία θέλει «να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» οι άνθρωποι που λένε ότι υποφέρουν από παρενέργειες λόγω των εμβολίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biotench-pfizer
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η BioNTech μεταφέρει την έρευνα για τον καρκίνο στη Βρετανία

Η εταιρεία, σύμφωνα με τους συνιδρυτές της, θεωρεί τις συνθήκες στη Βρετανία ευνοϊκότερες για τη φαρμακευτική έρευνα. Οι εταιρίες συνεργάζονται στενά με τις αρχές και η ανάπτυξη φαρμάκων είναι ταχύτερη.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δεδομένα για το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού

Το φάρμακο, που κοστίζει περίπου 700 δολάρια για μια θεραπεία επτά ημερών, και έκανε πωλήσεις σχεδόν 5 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 δεν φαίνεται να μειώνει τους θανάτους ή τις εισαγωγές αλλά προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στέλνει στην Κίνα την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της Covid-19

Η αποστολή έρχεται αφότου η Κίνα συμφώνησε να επιτρέψει σε Γερμανούς υπηκόους που ζουν στην Κίνα να λάβουν το εμβόλιο έπειτα από μια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Σολτς και του προέδρου Σι.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Η πανδημία του κορονοϊού τελείωσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Stiko

Ο ίδιος, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη διαφωνήσει με την πολιτική του υπουργείου Υγείας, τόνισε πάντως ότι ο ιός θα παραμείνει και τις επόμενες γενιές και συνέστησε σε όσους κινδυνεύουν, «να προστατεύονται».
Germania-maskes
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι στη Γερμανία για νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προωθεί ένα σχέδιο ώστε η χώρα να είναι η προετοιμασμένη καθώς επικρατούν ήδη οι μεταδοτικές παραλλαγές. Προτεραιότητα ο εμβολιασμός του πληθυσμού καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες παραλλαγές.