ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Στρέφονται κατά Κίνας για την αύξηση των ναρκωτικών στη χώρα

Το γεγονός πως η Κίνα δεν καταπολεμά επαρκώς την παραγωγή φαιντανύλης, σημειώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ καθώς το συνθετικό φάρμακο που είναι 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη είναι υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Η Κίνα δεν αγωνίζεται όσο πρέπει για να σταματήσει την παραγωγή φαιντανύλης, στηλίτευσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για το πρόβλημα που εγείρει αυτό το συνθετικό οπιοειδές, στο οποίο αποδίδονται χιλιάδες θάνατοι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

«Επιμένουμε σθεναρά προκειμένου η κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη ισχύ της για να εμποδίσει κινεζικές εταιρείες να πωλούν φαιντανύλη στη μαύρη αγορά», τόνισε ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος εκφράστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον. «Ειλικρινά, δεν έχουμε δει πρόοδο στον φάκελο αυτό», πρόσθεσε στην εκδήλωση του US Global Leadership Coalition, στην οποία συμμετείχαν εταιρείες, ΜΚΟ και αξιωματούχοι.

Η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές φαιντανύλης στις ΗΠΑ το 2019, απόφαση που είχε χαιρετίσει η τότε κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όμως, σύμφωνα με ειδικούς, οι παραδόσεις χημικών συστατικών απαραίτητων για την παραγωγή του συνθετικού οπιοειδούς στο Μεξικό και στην κεντρική Αμερική συνεχίζονται. «Δεν θα σταματήσουμε να εγείρουμε το ζήτημα και ελπίζουμε πως η κινεζική κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει», επέμεινε ο κ. Μπερνς.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής έκανε τα σχόλια αυτά ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα να επισκεφθεί το Πεκίνο ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο δυνάμεων να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσά τους, μετά την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Κίνα τον Φεβρουάριο.

Η Κίνα έχει αποποιηθεί στο παρελθόν κάθε ευθύνη για την κρίση της φαιντανύλης, επιρρίπτοντας την υπαιτιότητα στην αμερικανική κοινωνία και στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Το 2021, οι θάνατοι που οφείλονταν σε υπερβολική δόση οπιοειδών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν αλματωδώς σε σύγκριση με το 2020, στους 81.000 από 69.000 (+17%). Πρόσφατα η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε κινεζικές εταιρίες που κατ’ αυτήν ενέχονται στη διακίνηση φαιντανύλης, ουσίας 50 φορές ισχυρότερης από την ηρωίνη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θέλουμε συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τους, τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν κινεζικά ινστιτούτα σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα Ινστιτούτα Κομφούκιος απειλή για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας πως λειτουργούν ως «οργανώσεις εν υπνώσει» σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παρά τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για απαγόρευση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε στην απαγόρευση χρήσης κινεζικής ΑΙ από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι κινεζικές εταιρίες ΑΙ προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες παγκοσμίως και τηρούν τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι και Πούτιν

Ο Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τους Σι και Πούτιν στην Κίνα τον Νοέμβριο, με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση, ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά του Ζελένσκι, ζητώντας νέο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο ενισχύει την αμερικανική επιρροή στην Κεντρική Ασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκίνησε περιοδεία σε Ουζμπεκιστάν και Ινδία για ενίσχυση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ με χώρες της Κεντρικής Ασίας, στοχεύοντας στην ανάσχεση της κινεζικής επιρροής και την ενίσχυση της διπλωματίας.