Με σχετικά περιορισμένη συμμετοχή των εργαζομένων και σποραδικά επεισόδια ολοκληρώθηκε το απόγευμα ο 14ος κύκλος των διαδηλώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.
Σύμφωνα με το αριστερό συνδικάτο CGT, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν σχεδόν 900.000 σε όλη τη χώρα, περίπου 300.000 στο Παρίσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, οι διαδηλωτές στο Παρίσι ήταν περίπου 30.000.
Στο περιθώριο της κινητοποίησης στο Παρίσι σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και τη σύλληψη 17 διαδηλωτών, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.
Πολιτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι ο σημερινός μάλλον ήταν ο τελευταίος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή. Εκπρόσωποι των συνδικάτων υπογραμμίζουν ότι η γαλλική κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες μορφές κοινωνικής αντίδρασης στα σχέδια της κυβέρνησης.
Είναι το κύκνειο άσμα των κινητοποιήσεων;
Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης στην Γαλλία δεν αποθαρρύνονται από την οριστική υιοθέτησή της τον Απρίλιο, έπειτα από πολύμηνο κύμα διαμαρτυριών, και καλούν εκ νέου για την σημερινή 14η ημέρα κινητοποιήσεων κατά το νόμου που μεταθέτει στα 64 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης.
Η 14η ημέρα κινητοποιήσεων από την αρχή του έτους ενδέχεται να είναι το κύκνειο άσμα ενός πρωτοφανούς μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που χαρακτηρίσθηκε από μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις που δεν κατάφεραν να κλονίσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μακρόν.
Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα συνταγματικά μέσα - περιλαμβανομένου του άρθρου που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Βουλή - για να επιβάλει την μεταρρύθμιση, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 14 Απριλίου μετά την επικύρωσή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολέμιους της μεταρρύθμισης άφησε βαθιά σημάδια. Η νέα ημέρα κινητοποιήσεων πραγματοποιείται σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία εισάγοντας νέα θέματα στην ατζέντα.
Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν 250 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Γαλλία και ο Φρεντερίκ Σουγιό, γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO εμφανίζεται αισιόδοξος. «Θα υπάρχει κόσμος στον δρόμο», διαβεβαίωσε μιλώντας στο δίκτυο France 2 σήμερα το πρωί, ποντάροντας στην συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, την ώρα που οι αρχές προβλέπουν κινητοποίηση 400.000-600.000 ατόμων.
«Δεν θα είναι και οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις», παραδέχεται η Σελίν Βερζελετί, γραμματέας της συνομοσπονδίας CGT. «Θα υπάρχει μικρός αριθμός απεργών», σε κάθε περίπτωση στην Εκπαίδευση, παραδέχεται ο Μπενουά Τεστ της Fédération Syndicale Unitaire, συνδικάτο του εκπαιδευτικού τομέα που κάνει λόγο για «τέλος ενός κύκλου».
Απεργίες έχουν κηρυχθεί στις εταιρείες ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου, καθώς και στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες.
Σήμερα το πρωί, μέρος των λεωφορειακών συγκοινωνιών στην πόλη Ρεν έχει διακοπεί λόγω του αποκλεισμού ενός αμαξοστασίου από διαδηλωτές.
Περί τους 11.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονται επί ποδός, οι 4.000 στο Παρίσι. Οι αρχές περιμένουν την συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μελών της άκρας αριστεράς από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, που θα έρθουν για να ενταχθούν στις τάξεις των ταραξιών που προχωρούν σε καταστροφές και συγκρούονται με τις δυνάμεις της τάξης.
«Τους ταραξίες και τα black blocs τους περιμένουμε και θα τους διαλύσουμε», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιές.