ΓΔ: 2083.59 0.68% Τζίρος: 239.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
διαδήλωση με γαλλικές σημαίες
plήθος διαδηλωτών κυματίζει γαλλικές σημαίες σε κεντρική διαδήλωση στη Γαλλία.

Ακυρώσεις 1.000 πτήσεων στη Γαλλία λόγω απεργίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Περισσότερες από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στη Γαλλία λόγω της απεργίας ελεγκτών, προκαλώντας ταλαιπωρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες σε Ευρώπη και Γαλλία.

Μεγάλη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες ταξιδιώτες στη Γαλλία, καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, προκαλώντας την ακύρωση περίπου 1.000 πτήσεων σήμερα. 

Η απεργιακή κινητοποίηση συμπίπτει με το τέλος της σχολικής χρονιάς και την έναρξη των θερινών διακοπών, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στα αεροδρόμια της χώρας, κυρίως στο Παρίσι.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) είχε ήδη προειδοποιήσει τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 40% τις προγραμματισμένες πτήσεις στα αεροδρόμια Σαρλ ντε Γκωλ και Ορλύ, ενώ χθες ακυρώθηκαν 933 πτήσεις συνολικά. Στο αεροδρόμιο της Νίκαιας, η μείωση άγγιξε το 50%.

Η απεργία κηρύχθηκε από δύο μειοψηφικά συνδικάτα, τα οποία διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ενίσχυση του προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι μόνο το 26,2% των ελεγκτών συμμετέχουν, η επίδραση στην εναέρια κυκλοφορία είναι σημαντική, λόγω του κρίσιμου ρόλου τους.

Ο πρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού Selectour, Λοράν Αμπιτμπόλ, έκανε λόγο για «καταστροφή», σημειώνοντας ότι «πελάτες έχουν μπλοκαριστεί παγκοσμίως» και ότι οι οικονομικές απώλειες για τα τουριστικά γραφεία θα είναι μεγάλες.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, κατηγορώντας τους απεργούς ότι κρατούν «ομήρους» τους Γάλλους την ημέρα των μαζικών αναχωρήσεων για διακοπές.

Η απεργία επηρεάζει σημαντικά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με την ένωση Airlines for Europe (A4E), περίπου 1.500 πτήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ματαιώνονται το διήμερο, επηρεάζοντας σχεδόν 300.000 επιβάτες. 

Η γενική διευθύντρια της A4E, Ουρανία Γεωργουτσάκου, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη» και κατηγόρησε τους Γάλλους ελεγκτές για χρόνια προβλήματα καθυστερήσεων στην ευρωπαϊκή αεροπλοΐα.

Καθώς η Γαλλία μπαίνει σε μία από τις πιο φορτισμένες περιόδους τουριστικής κίνησης, η απεργία αυτή δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς επιπλέον εντάσεις ή νέα κύματα κινητοποιήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Νότιας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια της Νότιας Κορέας από σήμερα

Ξεκίνησε σήμερα απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με την Korea Airports Corporation. Οι συνδικαλιστές ζητούν αυξήσεις μισθών, περισσότερες ημέρες άδειας και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.
Αεροδρόμιο Κίνας εσωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 2,36 δισ. επιβατικά ταξίδια στις φθινοπωρινές διακοπές

Περίπου 2,36 δισ. επιβατικά ταξίδια αναμένονται στην Κίνα κατά τις 8ήμερες διακοπές για την Εθνική Ημέρα και το Φεστιβάλ Φθινοπώρου, με ζήτηση σε τουρισμό και οικογενειακές επισκέψεις να αυξάνεται δυναμικά, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
διαδήλωση με γαλλικές σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πανεθνικές κινητοποιήσεις αύριο σε 250 πόλεις ενάντια στη λιτότητα

Συνδικάτα καλούν σε μαζικές απεργίες με αιχμή τον προϋπολογισμό του 2026, προκαλώντας πολιτική πίεση στη νέα κυβέρνηση Λεκορνί. Πάνω από 80.000 αστυνομικοί σε επιφυλακή για τυχόν επεισόδια.