ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Αμερικανός υπήκοος 78 ετών καταδικάστηκε στην Κίνα για κατασκοπεία

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις κατηγορίες σε βάρος του φερόμενου ως «κατασκόπου». Η εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σινοαμερικανικές σχέσεις, που ήδη πλησίαζαν στο ναδίρ.

Αμερικανός υπήκοος 78 ετών, μόνιμος κάτοικος Χονγκ Κονγκ, καταδικάστηκε στην Κίνα να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για «κατασκοπεία», ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο.

Η επιβολή τόσο βαριάς ποινής σε αλλοδαπό για υπόθεση αυτής της φύσης είναι μάλλον σπάνια στην ασιατική χώρα. Η εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σινοαμερικανικές σχέσεις, που ήδη πλησίαζαν στο ναδίρ.

Ο Τζον Σινγκ-γουάν Λουνγκ, γνωστός επίσης με το όνομα Λιάνγκ Τσενγκγιούν, «κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε λαϊκό δικαστήριο ενδιάμεσου βαθμού της Σουτζού (ανατολική Κίνα).

Διατάχθηκε εξάλλου κατάσχεση των προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων μέχρι το ποσό των 500.000 γιούαν (66.000 ευρώ) στη δίκη αυτή σε πρώτο βαθμό που διεξήχθη σήμερα, προφανώς κεκλεισμένων των θυρών, κατά την καθιερωμένη πρακτική σε τέτοιες υποθέσεις.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις κατηγορίες σε βάρος του Τζον Σινγκ-γουάν Λουνγκ. Δεν διευκρινίζονται ούτε το επάγγελμα, ούτε οι δραστηριότητες του Αμερικανού υπηκόου.

Η καταδίκη του ανακοινώνεται με φόντο το ταξίδι που αναμένεται να κάνει αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα (19η-21η Μαΐου).

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μπήκαν σε τροχιά επιδείνωσης τα τελευταία χρόνια λόγω των διαφωνιών τους για σειρά ζητημάτων: τις ανισορροπίες στο εμπόριο, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, την αντιπαλότητά τους στην κούρσα για την υπεροχή στον τομέα της τεχνολογίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις επικίνδυνες κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έπειτα από αψιμαχία με τις Φιλιππίνες, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο βρίσκεται στη Μανίλα για τη σύνοδο ASEAN.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατασκευάσματα οι κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές του 2020

Η Κίνα χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ περί κινεζικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις συκοφαντίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων και ζήτησε αποχαρακτηρισμό εγγράφων, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για νοθεία, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί και η αμερικανική δικαιοσύνη.