Νέο μηχανισμό κυρώσεων με στόχο τρίτες χώρες οι οποίες θεωρείται ότι δεν εφαρμόζουν μέτρα που εμποδίζουν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ.
Ο πρωταρχικός στόχος του συγκεκριμένου μηχανισμού θα είναι να αποτρέψει τις χώρες από το να βοηθήσουν τη Ρωσία και να κλείσει τα εμπορικά κανάλια που μπορεί να εκμεταλλεύεται η Μόσχα. Εάν αυτό δεν αποδώσει, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα ως δεύτερο βήμα να επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς σε βασικά αγαθά. Η Ένωση σκοπεύει επίσης να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής αρκετών υφιστάμενων εξαγωγικών μέτρων και να απαγορεύσει πολλά αγαθά που εισάγονται από τη Ρωσία ή εξάγονται σε αυτήν.
Η δέσμη κυρώσεων, η 11η της ΕΕ από τον Φεβρουάριο του 2022, θα επικεντρωθεί κυρίως στο κλείσιμο των κενών στα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας του μπλοκ να επιβάλλει τους περιορισμούς του. Πρόκειται για μια αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προμηθεύεται πολυάριθμα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών. Οι εισαγωγές στη Ρωσία αγαθών όπως ημιαγωγοί, ολοκληρωμένα κυκλώματα και άλλες τεχνολογίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από χώρες όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Κίνα και άλλες.
Ο νέος μηχανισμός επιβολής, πτυχές του οποίου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους Financial Times, θα δώσει στα κράτη μέλη την εξουσία να δημιουργήσουν δύο καταλόγους - έναν με τις επηρεαζόμενες τρίτες χώρες και έναν με τα απαγορευμένα αγαθά.
Εάν ο μηχανισμός εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες και ποια αγαθά θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα πρέπει να λαμβάνονται από τα κράτη μέλη ομόφωνα. Τα μέτρα είναι απίθανο να στοχεύσουν αρχικά την Κίνα, αλλά να επικεντρωθούν κυρίως σε έθνη της κεντρικής Ασίας και στους άμεσους γείτονες της Ρωσίας.
Σε άλλο σημείο, η προτεινόμενη δέσμη μέτρων θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες σε τρίτες χώρες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ. Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να υιοθετηθούν. Το μπλοκ επιδιώκει να οριστικοποιήσει τα μέτρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά αργότερα αυτό το μήνα και τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις τις επόμενες ημέρες.
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση της διέλευσης πολλών αγαθών μέσω της Ρωσίας και τη στόχευση των πλοίων που απενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησής τους, σημειώνει το Bloomberg.Η ΕΕ στοχεύει επίσης να διευρύνει τις υφιστάμενες απαγορεύσεις για αυτοκίνητα, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία, βιομηχανικά αγαθά και σίδηρο και χάλυβα καθώς και μεταποιημένα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα μέταλλα που υπόκεινται σε κυρώσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι. Οι απαγορεύσεις για τα αγαθά θα μπορούσαν να επεκταθούν στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και στις άδειες που εκδίδονται για την παραγωγή των εν λόγω ειδών.
Η νέα δέσμη μέτρων επιβάλλει επίσης νέους περιορισμούς στα ρυμουλκούμενα, ώστε να αποφευχθεί η πρόσδεση των ρωσικών φορτηγών με τα φορτία τους σε φορτηγά της ΕΕ μόλις φτάσουν στα σύνορα του μπλοκ, σύμφωνα με τα ίδια άτομα. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πιθανό να αποσαφηνίσει τους κανόνες σχετικά με τις υφιστάμενες απαγορεύσεις που αφορούν την είσοδο σε λιμένες της ΕΕ και τις απαγορεύσεις χρήσης λιμενικών υπηρεσιών, καθώς και οδηγίες σχετικά με τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Με το πακέτο αναμένεται να προστεθούν δεκάδες ακόμη φυσικά και νομικά πρόσωπα στους καταλόγους κυρώσεων. Ωστόσο, το μπλοκ είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, ούτε στα πυρηνικά καύσιμα, λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών.