ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: 134.125 Ρώσοι νεκροί στον πόλεμο Ουκρανίας, 50-60 σκοτώνονται ημερησίως

Το BBC, σε συνεργασία με τη Mediazona και εθελοντές, ταυτοποίησε 134.125 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Οι απώλειες κορυφώθηκαν σε μάχες όπως το Μπαχμούτ, ενώ από τον Οκτώβριο 2023 τα θύματα σπάνια έπεφταν κάτω από 120 καθημερινά.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC σε συνεργασία με τον ρωσικό ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών, έχουν ταυτοποιηθεί τα ονόματα 134.125 Ρώσων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η έρευνα, βασισμένη σε ανοιχτές πηγές, επιτρέπει την αξιολόγηση των μεταβολών στην ένταση των απωλειών ανά φάση του πολέμου.

Κατά το πρώτο ενάμιση έτος, η καμπύλη των απωλειών παρουσίασε διακυμάνσεις. Σε περιόδους κορύφωσης, όπως η επίθεση στο Μπαχμούτ και η κατάληψη της Αβντιίβκα, καταγράφονταν 100-150 θάνατοι ημερησίως, ενώ στη συνέχεια ο αριθμός μειωνόταν στους 50-60 την ημέρα.

Από τον Οκτώβριο του 2023, οι ημερήσιες απώλειες παραμένουν σταθερά υψηλές και σπάνια υποχωρούν κάτω από τους 120 νεκρούς.

Το 54% των ταυτοποιημένων νεκρών στην αρχή του πολέμου δεν προέρχονταν από τις τάξεις του επαγγελματικού στρατού, αλλά ήταν εθελοντές, επίστρατοι και κρατούμενοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Το ποσοστό των επαγγελματιών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται σε 17%. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι είχαν τη στρατιωτική θητεία ως κύριο επάγγελμα έως το 2022, καθώς και οι μόνιμοι αξιωματικοί.

Σύμφωνα με το BBC, σήμερα οι εθελοντές αποτελούν το 29% των νεκρών στρατιωτικών, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των ταυτοποιημένων θυμάτων.

Οι κρατούμενοι που στάλθηκαν στον πόλεμο, είτε οικειοθελώς για να απαλλαγούν από ποινές είτε εξαναγκαστικά, αντιπροσωπεύουν το 14% των νεκρών, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία.

Το 11% των ταυτοποιημένων νεκρών είναι επίστρατοι. Ωστόσο, οι πραγματικές απώλειες σε αυτή την κατηγορία ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες, καθώς σε πολλές νεκρολογίες δεν αναφέρεται η ιδιότητα των νεκρών.

Πηγή: BBC (ρωσική υπηρεσία), Mediazona

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πεζεσκιάν: Η Μέση Ανατολή επιλύει τα προβλήματά της χωρίς τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη Μόσχα πως η Μέση Ανατολή μπορεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης συνεργασίας με Ρωσία σε πολλούς τομείς, εν μέσω διεθνών κυρώσεων.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και ίσως κλιμακωθεί

Το Reuters διόρθωσε ότι ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο πόλεμος πληροφοριών γύρω από την Ουκρανία θα συνεχιστεί και όχι η σύγκρουση, όπως είχε μεταφερθεί αρχικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακολουθούν ο ορθός τίτλος και το τηλεγράφημα.
Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Φινλανδία και Νορβηγία συνεννοήθηκαν με εμάς και μίλησαν με τη Μόσχα

Οι ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας μίλησαν με τον Πούτιν σε συνεννόηση με το Κίεβο, όπως δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Άντριι Σιμπίχα, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματικής συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Κατάπαυση του πυρός υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Χερσώνας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας επεκτείνεται εκτός Ολέσκι για ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κατάπαυση διαρκεί έως 1η Νοεμβρίου, 21.59 ώρα Ελλάδας, δήλωσε και η ρωσική πλευρά.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και ίσως κλιμακωθεί

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πιθανόν να κλιμακωθεί, ενώ υποστήριξε πως οι συνομιλίες Πούτιν με ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας δεν έφεραν κάτι νέο και ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τα διυλιστήρια επανέρχονται γρηγορότερα με ρωσικό εξοπλισμό

Τα ρωσικά διυλιστήρια ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους μετά από συντηρήσεις, επειδή σχεδόν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγεται στη Ρωσία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ.