ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γαλλική σημαία Παρίσι
Φώτο: Shutterstock

Ενόχληση του Παρισιού για τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη για το Ουκρανικό

Ο Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία, Λου Σαγιέ εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».

Η Γαλλία εξέφρασε χθες Σάββατο το βράδυ την «κατάπληξή» της για τις δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στο Παρίσι, ο οποίος αμφισβήτησε την ανεξαρτησία των χωρών που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση και το γεγονός ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή το βράδυ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Λου Σαγιέ εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014, δήλωσε: «Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το πρόβλημα. Υπάρχει η Ιστορία. Η Κριμαία αρχικά ήταν ρωσική. Ο Χρουστσόφ ήταν αυτός που προσέφερε την Κριμαία στην Ουκρανία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης».

Ο Κινέζος διπλωμάτης ζήτησε να σταματήσει η «στρεψοδικία» στο θέμα των μετασοβιετικών συνόρων. «Τώρα το πιο επείγον είναι να σταματήσουν, να υπάρξει εκεχειρία» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εκτίμησε. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «ενημερώθηκε με κατάπληξη» για τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε από την Κίνα «να δηλώσει αν αντικατοπτρίζουν τη θέση της, κάτι που ελπίζουμε να μην συμβαίνει».

Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε διεθνώς «στα σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Κίνας, μετά την πτώση της ΕΕΣΔ ως νέο κράτος μέλος του ΟΗΕ», υπογράμμισε το Παρίσι, υπενθυμίζοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είναι «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

γήπεδο ποδοσφαίρου άποψη
ΔΙΕΘΝΗ

Ένα βήμα πριν τα τελικά Γαλλία, Ελβετία – Μεγάλο διπλό η Ουκρανία

Γαλλία και Ελβετία βρίσκονται μια νίκη μακριά από την πρόκριση στο Μουντιάλ 2026, μετά τις νίκες τους επί του Αζερμπαϊτζάν και της Σουηδίας αντίστοιχα, μετρώντας 3 στα 3 και σημαντικό προβάδισμα στους ομίλους τους.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Ε3: Ανακοίνωση για Μέση Ανατολή, Ιράν και Ουκρανία από Βρετανία

Με κοινή ανακοίνωση, οι ηγέτες Ην. Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας στηρίζουν άμεση εφαρμογή διεθνών συμφωνιών, αυστηρότερη στάση έναντι της Ρωσίας και χαιρετίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Ζελένσκι και Μακρόν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τη σφοδρή ρωσική αεροπορική επίθεση, τονίζοντας ότι Ουκρανία και σύμμαχοι συντονίζουν δράσεις για κατάλληλη απάντηση.