ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία αξιώνει την απελευθέρωση υπηκόου της που συνελήφθει στην Κίνα

Σύμφωνα με την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Astellas Pharma πρόκειται για εργαζόμενό της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και έχει τεθεί υπό κράτηση στο Πεκίνο για παραβίαση της νομοθεσίας.

Το Τόκιο κάλεσε σήμερα να απελευθερωθεί «το συντομότερο» από το Πεκίνο Ιάπωνας υπήκοος που κρατείται από τις κινεζικές αρχές καθώς κατηγορείται πως παραβίασε την τοπική νομοθεσία.

Η ιαπωνική πρεσβεία στην Κίνα ενημερώθηκε «αυτόν τον μήνα πως Ιάπωνας ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών έχει τεθεί υπό κράτηση στο Πεκίνο για παραβίαση της νομοθεσίας», δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Ο κ. Ματσούνο δεν έδωσε καμία πληροφορία για την ταυτότητα του άνδρα, ούτε για τους λόγους της σύλληψής του.

Πάντως η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Astellas Pharma επιβεβαίωσε πως πρόκειται για εργαζόμενό της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

«Από τη στιγμή που πληροφορήθηκε» αυτή τη σύλληψη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας «επιμένει να ζητεί σθεναρά από αυτήν της Κίνας να αφήσει ελεύθερο τον Ιάπωνα υπήκοο το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο κ. Ματσούνο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Διευκρίνισε ακόμη πως το Τόκιο ζήτησε να επιτραπεί να γίνει προξενική επίσκεψη στον υπήκοο της Ιαπωνίας.

Τον Οκτώβριο του 2019, Ιάπωνας καθηγητής πανεπιστημίου τέθηκε υπό κράτηση, καθώς τον βάραιναν κατηγορίες για κατασκοπεία. Αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο.

Ενώ τον Μάρτιο του 2020, το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε πως συνέλαβε Κινέζο υπήκοο για κατασκοπεία, που σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης εργαζόταν για πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δορυφορική εικόνα τυφώνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο τυφώνας Τσάμπι πλήττει την Ταϊβάν: 1 νεκρός, 500 τραυματίες, διακοπές ρεύματος

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης ρεύματος στην Ταϊβάν μετά το πέρασμα του τυφώνα Τσάμπι, με 56.000 νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό. Πάνω από 5.000 άτομα απομακρύνθηκαν, ενώ σημειώθηκαν ζημιές και πλημμύρες.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κικίλια-Κινέζου Υπ. Μεταφορών για συμμετοχή Ελλήνων σε ναυπηγικά έργα

Ο Β. Κικίλιας συναντήθηκε στη Σανγκάη με τον υπουργό Μεταφορών της Κίνας για ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικής ναυτιλίας και κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Τόνισε τη σημασία της ασφάλειας στη θάλασσα και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία καλεί την Κίνα να δείξει σεβασμό στην πρωθυπουργό Τακαΐτσι

Η Ιαπωνία ζήτησε από την Κίνα να δείχνει σεβασμό στην πολιτική της ηγεσία, ύστερα από αναφορά Κινέζου εκπροσώπου στην πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι χωρίς να χρησιμοποιήσει τον τίτλο της, σε αντίθεση με το διπλωματικό πρωτόκολλο.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Υπόσχεση για σταθερές σχέσεις με την Κίνα από την πρωθυπουργό

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σαναέ Τακαΐτσι, τόνισε στη Βουλή τη δέσμευσή της για σταθερές σχέσεις με την Κίνα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ως γείτονα, παρά τις πρόσφατες εντάσεις λόγω διαφωνιών για την Ταϊβάν.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός τυφώνας Dolphin πλήττει Οκινάουα, συναγερμός και στην Κίνα

Ο τυφώνας Dolphin προκάλεσε έξι τραυματισμούς και διακοπή ρεύματος σε πάνω από 50.000 κτίρια στην Οκινάουα, ενώ η Κίνα έκλεισε λιμάνια και διέκοψε δρομολόγια φέρι ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας.