ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο Πούτιν αναζητεί ακόμα 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής, με στόχο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί στο ουκρανικό μέτωπο.

Η Ρωσία καθώς απέτυχε να κερδίσει περισσότερο έδαφος το χειμώνα στην Ουκρανία, στοχεύει να ενισχύσει τις δυνάμεις παίζοντας πλέον άμυνα, και να προσπαθήσει να χάσει τα όσα κέρδισε από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που αναμένεται. Γι αυτό το λόγο το Κρεμλίνο θέλει να εγγράψει έως 400.000 έμμισθους στρατιώτες για να αναπληρώσει τις απώλειες που ήδη έχει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η φιλόδοξη εκστρατεία στρατολόγησης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να αποφύγει άλλη μια αναγκαστική κινητοποίηση εφέδρων εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επιστράτευση του περασμένου φθινοπώρου κλόνισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και προκάλεσε την έξοδο έως και ενός εκατομμυρίου Ρώσων από τη χώρα.

Για να αναπληρώσει και να διευρύνει τις τάξεις της, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής. Στους περιφερειακούς αξιωματούχους έχουν δοθεί ποσοστώσεις για τη στρατολόγηση και εκδίδουν κλήσεις προς τους δυνητικούς εθελοντές να προσέλθουν στα στρατολογικά συμβούλια, όπου τους προτρέπουν να εγγραφούν, στοχεύοντας αρχικά σε βετεράνους και κατοίκους της υπαίθρου.

Σχεδόν όλοι οι 300.000 στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν το φθινόπωρο βρίσκονται τώρα στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους, αλλά η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να καταλάβει καμία σημαντική πόλη τους τελευταίους μήνες.

Παρά το γεγονός ότι παραμένουν ισχυρές προκλήσεις στο πεδίο των μαχών και στις διπλωματικές αρένες παγκοσμίως, ο Πούτιν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα μπορέσει να απογοητεύσει τους  υποστηρικτές της Ουκρανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, στοιχηματίζοντας ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις επιτύχουν κι άλλες νίκες επί των ουκρανικών στρατευμάτων, η υποστήριξη προς το Κίεβο θα αποδυναμωθεί.

Ωστόσο πολλοί στην κυβέρνηση και στην ελίτ του Κρεμλίνου αμφισβητούν αν η Ρωσία θα μπορέσει ποτέ να επικρατήσει, την ίδια ώρα που οι σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν έναν αγώνα που θεωρούν υπαρξιακό και καθοδηγούν τον Πούτιν.

Αψηφώντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της να τον απομονώσουν, ο Πούτιν κέρδισε ισχυρή δημόσια υποστήριξη αυτόν τον μήνα από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεσμεύτηκε να συσφίξει τους δεσμούς σε μια επίσκεψή του στη Μόσχα. Κατ' ιδίαν, οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου ήταν αισιόδοξοι για την επίσκεψη παρά την έλλειψη συμφωνιών που ανακοινώθηκαν, λέγοντας ότι η υψηλού προφίλ υποστήριξη του Σι ήταν ένα σημαντικό σημάδι υποστήριξης.

Πάντως η Κίνα δεν έχει δεσμευτεί ακόμα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία.

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να εξαπολύσει μια μεγάλη αντεπίθεση τους επόμενους μήνες με στρατεύματα που μόλις έχουν εκπαιδευτεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούν πρόσφατα προμηθευμένα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα. Το Κίεβο μπορεί να επιδιώξει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές και να αποκόψει τη χερσαία γέφυρα των κατεχομένων εδαφών που συνδέει τώρα την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τουσκ εκφράζει ικανοποίηση για την συνομιλία Σολτς με Πούτιν

«Χάρηκα που άκουσα ότι ο καγκελάριος όχι μόνο καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα αλλά και ότι επανέλαβε την πολωνική θέση: τίποτε για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη

Αναφερόμενος στα ουκρανικά σύνορα, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πληθυσμού στις περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα αφού διεξήγαγε «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.