ΓΔ: 1396.81 -0.06% Τζίρος: 48.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:36:30 DATA
Leopard-Rheinmettall
Φωτο: Shutterstock

Επιμένει η Ελβετία και αρνείται την επανεξαγωγή όπλων στην Ουκρανία

Η χώρα που εμμένει στην ουδετερότητά της έχει λάβει αιτήματα από Γερμανία, Δανία και Ισπανία να επανεξάγει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, χωρίς να τα κάνει δεκτά. Ωστόσο έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία.

Επιμένει στην απόφαση της για ουδετερότητα η ελβετική κυβέρνηση που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, η οποία απαγορεύει την μεταφορά όπλων ελβετικής κατασκευής σε τρίτες χώρες, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται από ευρωπαϊκές χώρες να τα εξάγει στην Ουκρανία.

Οι εκκλήσεις προς την Ελβετία να σπάσει την παράδοση αιώνων που έχει ως ουδέτερο κράτος αυξάνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο δύο επιτροπές του κοινοβουλίου είχαν συστήσει τη χαλάρωση των κανόνων. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα μετά από συνεδρίασή του.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι προσηλωμένο στις αξίες της ουδετερότητας της Ελβετίας και θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της ουδετερότητας υλοποιούνται», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συζητήσεις και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, η Ελβετία έλαβε αιτήματα από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία να επανεξάγει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν. Ωστόσο υιοθέτησε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανειλημμένα έχει απευθύνει έκκληση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία ζήτησε από την Ελβετία να της πουλήσει κάποια από τα άρματα μάχης Leopard II που έχει σε αδράνεια, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Βερολίνο να αυξήσει την στρατιωτική του βοήθεια στην Ουκρανία. Η Γερμανία θέλει η Ελβετία να πουλήσει πίσω στην κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall κάποια άρματα μάχης, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στην εταιρεία να συμπληρώσει τα κενά στους εξοπλισμούς χωρών μελών της ΕΕ και του NATO.

Βάσει της νομοθεσίας της περί ουδετερότητας και ενός ξεχωριστού εμπάργκο όπλων, η Ελβετία απαγορεύεται να αποστείλει απευθείας όπλα στην Ουκρανία. Μια συμφωνία με τη Γερμανία θα απαιτούσε από το ελβετικό κοινοβούλιο να θέσει επισήμως εκτός υπηρεσίας τα αδρανή άρματα μάχης.

Η Βέρνη έχει άλλες φορές αρνηθεί αιτήματα της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Δανίας να επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών, που είχαν προηγουμένως αγοραστεί από τις χώρες αυτές. Ωστόσο το ζήτημα αυτό καθίσταται ολοένα και πιο διχαστικό στην Ελβετία, έπειτα από αλλαγή της δημόσιας και πολιτικής διάθεσης η οποία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να τερματίσει την απαγόρευση των εξαγωγών ελβετικών όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανότητα να κληθεί η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο γιατί αποκλείει τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας η ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες τις συζητήσεις για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα θα απέχει σίγουρα από τον πρώτο γύρο.
Elvetia, Elbetia
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Αυξημένες οι στρατιωτικές δαπάνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση δήλωσε πως θα ζητήσει πιστώσεις 4,9 δισ. φράγκων (5,53 δισ. αμερικανικά δολάρια) προκειμένου να αγοράσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων και κινητών ραντάρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδικασίες για κατάσχεση της περιουσίας του Γιανουκόβιτς ξεκίνησε η Ελβετία

Η Ελβετία δήλωσε πως η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως όταν ένα ξένο κράτος είχε προσπαθήσει προηγουμένως να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία και δεν μπόρεσε να το κάνει.