ΓΔ: 1394.57 -0.22% Τζίρος: 49.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Διεθνής θύελλα για τη Heineken και τα 61 νέα προϊόντά της στη Ρωσία

Για νέα προϊόντα και αύξηση πωλήσεων κατά 720.000 εκατόλιτρα μετά τη ρωσική εισβολή κάνει λόγο δημοσίευμα ολλανδικής ιστοσελίδας. Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. «Ψάχνουμε αγοραστή των δραστηριοτήτων μας», απαντά η Heineken.

Έφυγε από τη Ρωσία, ή επέκτεινε τις δραστηριότητές της μετά την εισβολή στην Ουκρανία; Εξηγήσεις στο διεθνές καταναλωτικό κοινό για αυτό το πιεστικό ερώτημα προσπαθεί να δώσει η διοίκηση του ολλανδικού κολοσσού της μπύρας Heineken, ύστερα από ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα ολλανδικής σελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας, που έχει προκαλέσει θυελλώδεις επικρίσεις για την εταιρεία στα social media, αλλά και προτροπές για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της.

Σύμφωνα με την ερευνητική ιστοσελίδα "Follow the Money", παρότι από τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Heineken ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την αγορά της Ρωσίας, στην πραγματικότητα απέσυρε ορισμένα δημοφιλή σήματα, με πρώτο βεβαίως το σήμα "Heineken", όμως έθεσε σε κυκλοφορία 61 νέα προϊόντα και έχει πουλήσει, έκτοτε, 720.000 περισσότερα εκατόλιτρα μπύρας και αναψυκτικών.

Η γνωστή ζυθοποιία προσπαθεί να εξηγήσει την πολιτική της, με εκτενή, απολογητική ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι δεν έχει αποχωρήσει εντελώς από την αγορά επειδή ακόμη δεν έχει βρει αγοραστή της τοπικής θυγατρικής και προσπαθεί να αποφύγει μια εθνικοποίηση από τη ρωσική κυβέρνηση. Σημειώνει ότι παραμένει σταθερά υπέρ του ουκρανικού λαού, έχοντας, μάλιστα, στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και τονίζει ότι βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία και μάλιστα με σημαντική ζημιά και σε καμία περίπτωση δεν έχει σπάσει τις διεθνείς κυρώσεις. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν έχει φύγει από τη Ρωσία είναι απόλυτα αναληθή. Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να βρούμε έναν βιώσιμο αγοραστή και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες για τις μονάδες μας στη Ρωσία, ενώ αυτή η πώληση θα έχει ζημία περίπου 300 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. 

Ταυτόχρονα οι συνεργάτες μας στην Heineken Ρωσία προσπαθούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα, αφού όμως έχουν «σβήσει» το brand Heineken, ώστε να αποφευχθεί η κρατικοποίηση και να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει καμία ανταλλαγή κεφαλαίων με την εταιρεία στη Ρωσία, η οποία χρηματοδοτείται με δικά της κεφάλαια». 

Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία η πώληση των μονάδων της στη Ρωσία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023, ενώ υπενθυμίζει ότι από τον Μάρτιο του 2022 έχει ανακοινώσει ότι η Heineken σταματά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές στη Ρωσία, ενώ βάζει τέλος στην παραγωγή, την πώληση αλλά και τη διαφήμισή της στην χώρα και δεν κάνει αποδεκτά κεφάλαια που μπορεί να προέλθουν από τις εκεί δραστηριότητές της. 

«Στα τέλη Μαρτίου 2022, πήραμε την απόφαση να φύγουμε από τη Ρωσία. Ήμασταν η πρώτη διεθνής ζυθοποιία που το έκανε. Εκείνη τη στιγμή, ήμασταν ξεκάθαροι ότι η διαδικασία της αποχώρησης θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολύ προσεκτικά, με τη συνεχιζόμενη ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων μας να είναι η βασική προτεραιότητα. Αντιμετωπίζαμε επίσης - και συνεχίζουμε να το κάνουμε και σήμερα - τον πολύ πραγματικό κίνδυνο ότι αν σταματούσαμε τις δραστηριότητές μας ή γινόμασταν αφερέγγυοι, η ρωσική κυβέρνηση θα λάμβανε μέτρα κατά των εργαζομένων ή θα αποφάσιζε να εθνικοποιήσει την επιχείρησή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι μετά την ανακοίνωση αποχώρησης υπήρξαν προειδοποιήσεις των ρωσικών δικαστικών αρχών «εάν η απόφαση αυτή οδηγούσε στην αναστολή ή το κλείσιμο της επιχείρησής μας, θα θεωρούνταν "σκόπιμη πτώχευση", η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση επεξεργαζόταν νομοθεσία που θα καθιστούσε την "εσκεμμένη πτώχευση" έναυσμα για εθνικοποίηση. Ενώ η εν λόγω νομοθεσία δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, οι τοπικοί νόμοι εξακολουθούν να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διορίζει εξωτερική διοίκηση σε περίπτωση "σκόπιμης πτώχευσης". Η αφερεγγυότητα είναι επίσης μια μορφή πτώχευσης και πιθανότατα θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε να ερμηνεύουμε αυτόν τον κίνδυνο για τους ανθρώπους και την επιχείρησή μας ως σημαντικό».

Τα νέα προϊόντα και οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα πάντα με τη Heineken η διοίκηση της πρώην μονάδας της στη Ρωσία –για την οποία συνεχίζει να τονίζει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα – συνέχισε την παραγωγή και την εισαγωγή νέων προϊόντων στη αγορά της χώρας, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο της «σκόπιμης πτώχευσης» και της κρατικοποίησης. 

«Όταν αποσύραμε τα εμπορικά σήματα Heineken, Miller και Guinness (τα δύο τελευταία ήταν εμπορικά σήματα με άδεια τρίτου μέρους) από το ρωσικό χαρτοφυλάκιο, η ρωσική μονάδα αντιμετώπισε ένα σημαντικό οικονομικό κενό για να παραμείνει ζωντανή. Η ρωσική επιχείρηση είναι «μπλοκαρισμένη», πράγμα που σημαίνει ότι δεν εισέρχονται μετρητά και δεν εξέρχονται μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της μονάδας στη Ρωσία έπρεπε να βρει τρόπο να παραμείνει φερέγγυα μόνη της και να μην χρεοκοπήσει η επιχείρηση, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να φροντίζει τους υπαλλήλους, να πληρώνει τους μισθούς, να πληρώνει τους προμηθευτές της κ.λπ. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους που η Amstel παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιο (αν και η Heineken δεν λαμβάνει δικαιώματα ούτε έχει καμία ανάμειξη με το εμπορικό σήμα στη Ρωσία στο μέλλον). Χωρίς την Amstel, η επιχείρηση πιθανότατα θα είχε χρεοκοπήσει και υπήρχε πραγματικός κίνδυνος να κρατικοποιηθεί».

Όσο για τις επόμενες κινήσεις της η εταιρεία αναφέρει ότι «καθώς προχωράμε μπροστά, συνεχίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα στη φροντίδα των ανθρώπων μας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, ενώ παράλληλα θα βρούμε τον κατάλληλο αγοραστή σύμφωνα με τις αξίες μας και σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους. Καθ' όλη τη διάρκεια, προσπαθήσαμε να εξισορροπήσουμε τις ευθύνες μας σε τρεις τομείς: να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας, να σεβαστούμε το νόμο και να βρούμε τον καλύτερο δυνατό αγοραστή που θα δώσει στους εργαζομένους μας τις καλύτερες πιθανότητες για ασφαλή μελλοντική απασχόληση. Η ολοκλήρωση μιας συναλλαγής στη Ρωσία αποτελεί πρόκληση αυτή τη στιγμή, καθώς οι κανόνες συνεχίζουν να αλλάζουν. Δεν κωλυσιεργούμε και ευχόμαστε τα πράγματα να προχωρούσαν πιο γρήγορα. Με αυτό το δεδομένο, με όλα τα πράγματα να παραμένουν ως έχουν, στοχεύουμε στην επίτευξη συμφωνίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Πάντως, οι εξηγήσεις της Heineken δεν φαίνεται να πείθουν τους χρήστες social media, όπου είναι συνεχείς οι δημοσιεύσεις εκκλήσεων για μποϊκοτάζ, οι οποίες άρχισαν από τους "Anonymous" με μια ανάρτηση στο Twitter που έχουν ήδη διαβάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες.

Αγόρασε πακέτο μετοχών ο Μπιλ Γκέιτς

Την ώρα που η Heineken προσπαθεί να διαχειρισθεί τις δυσμενείς επιπτώσεις από το δημοσίευμα για τη Ρωσία, γίνεται γνωστό ότι ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έγινε μέτοχος μειοψηφίας της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο. Ο Γκέιτς απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στη Heineken Holding NV, για περίπου 848 εκατ. ευρώ. Ο ιδρυτής της Microsoft πήρε το 3,8% της Heineken Holding, καθώς αγόρασε 6,65 εκατομμύρια μετοχές ατομικά και 4,18 εκατ. μετοχές μέσω του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

Ο Γκέιτς απέκτησε το μερίδιο την ίδια ημέρα που η Fomento Economico Mexicano SAB ξεκίνησε μια πώληση μετοχών της Heineken αξίας 3,7 δισ, ευρώ. Η Femsa, όπως είναι γνωστή η μεξικανική εταιρεία εμφιάλωσης της Coca-Cola, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την αποδέσμευση από τη Heineken μετά από στρατηγική επανεξέταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έγινε η Κίνα... μέγας χορηγός για τη ρωσική βιομηχανία όπλων

Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 240 δισ. δολ. πέρυσι και συνέχισε να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ποιες εξαγωγές δίνουν ώθηση στην παραγωγή όπλων της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Χάλασαν οι δουλειές Ερντογάν με Ρωσία, σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων

«Βουτιά» 33% στις εξαγωγές από Τουρκία σε Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς οι δυτικές κυρώσεις γίνονται όλο και αυστηρότερες. Μείωση κατά 1 δισ. δολ. φέτος προβλέπουν οι εξαγωγείς της Τουρκίας.