Τη Δύση έδειξε ως υπεύθυνη για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από περίπου ένα έτος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο και τονίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να σταματήσει την επίθεση πριν επιτύχει τους στόχους τους οποίους, εξ αρχής, έχει θέσει.
«Θα πραγματοποιήσουμε τα καθήκοντα που έχουν τεθεί βήμα προς βήμα, προσεκτικά και με συνέπεια», τόνισε και προσέθεσε ότι η Ρωσία «μάχεται ιστορικά εδάφη της στην Ουκρανία». Σημείωσε ακόμη ότι «Κάνω αυτήν την ομιλία σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη, στιγμή-ορόσημο για τη χώρα μας, μια εποχή ριζικών, μη αναστρέψιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο, των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας».
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «αναστέλλει» τη συμμετοχή της στη διεθνή συμφωνία START που αφορά την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία και επίσης περιορίζει την ανάπτυξη πυραύλων χερσαίων και υποβρυχίων.
Ο Πούτιν έδωσε την πρώτη του ομιλία για την κατάσταση του έθνους μετά από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο 12μηνο στις 24 Φεβρουαρίου. Μίλησε στην επέτειο της απόφασής του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητους τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, την υπεράσπιση των οποίων χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να ξεκινήσει την εισβολή πλήρους κλίμακας.
Έχοντας αποτύχει με τα αρχικά του σχέδια να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μέσα σε λίγες ημέρες, ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί επανειλημμένες ήττες και μαζικές απώλειες από τις ουκρανικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Πούτιν απηύθυνε την ομιλία του μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο για να υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Καθώς οι έντονες μάχες φθοράς συνεχίζονται σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, χωρίς καμία πλευρά να σημειώνει μεγάλη πρόοδο εδώ και μήνες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση σε διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο το Σαββατοκύριακο προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ρωσικής εαρινής επίθεσης και να επιτρέψουν στις δυνάμεις του να αναλάβουν την πρωτοβουλία στη μάχη.
Ο Πούτιν απέκρουσε τις αυξανόμενες ρωσικές απώλειες. Κάλεσε 300.000 στρατιώτες σε μια μερική κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο και προσπάθησε να πείσει τους Ρώσους ότι η απρόκλητη επίθεσή του στην Ουκρανία είναι ένας υπαρξιακός αγώνας με τη "συλλογική Δύση" για την επιβίωση της χώρας τους, συγκρίνοντας τον επανειλημμένα με τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.