ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
World-Health-Organization-WHO-POY-ΠΟΥ
Φωτο: Shutterstock

ΠΟΥ: Έρευνα για αντιβηχικά σιρόπια που ευθύνονται για θανάτους παιδιών

Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σιρόπια ο ΠΟΥ ζητεί πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία για την παραγωγή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ερευνά αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, τα αντιβηχικά σιρόπια των οποίων φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών σε τρεις χώρες, όπως δήλωσε πρόσωπο που έχει γνώση της υπόθεσης στο Reuters.

Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σκευάσματα που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών, ο ΠΟΥ ζητεί περισσότερες πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία για την παραγωγή τους, όπως και για το αν οι εταιρείες αγόρασαν τις πρώτες ύλες αυτές από τους ίδιους παρόχους.

Τον Ιούλιο του 2022 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά θάνατοι παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια στη Γκάμπια, ενώ στη συνέχεια αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στην Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει ότι οι θάνατοι συνδέονται με τη χορήγηση στα παιδιά σιροπιών για το βήχα, τα οποία περιείχαν επικίνδυνες ουσίες: διαιθυλενογλυκόλη ή αιθυλενογλυκόλη.

Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά και σε υγρά για τα φρένα και για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως και ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία, οι οποίες παρασκευάζουν τα σιρόπια αυτά.

«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να μην δούμε άλλους θανάτους παιδιών από κάτι που μπορούμε εύκολα να προλάβουμε», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι διεύρυνε την έρευνά του σε τέσσερις χώρες όπου ενδέχεται να έχουν πωληθεί τα ίδια σιρόπια: την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Σενεγάλη. Επίσης ζήτησε από άλλες κυβερνήσεις και την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία να ξεκινήσουν επείγουσες έρευνες για να εντοπίσουν ύποπτα σκευάσματα, αλλά και να αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρασκευή φαρμάκων.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για τα σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζουν δύο ινδικές εταιρείες, η Maiden Pharmaceuticals Ltd και η Marion Biotech τον Οκτώβριο του 2022 και νωρίτερα αυτό τον μήνα. Επεσήμανε ότι τα σιρόπια αυτά συνδέονται με θανάτους παιδιών στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποίηση τον Οκτώβριο για σιρόπια κατά του βήχα που παρασκευάζουν τέσσερις ινδονησιακές εταιρείες και πωλούνται μόνο στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

POY, koronoios, ygeias
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νέα φάρμακα κατά του κορονοϊού προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Οι ειδικοί του ΠΟΥ, επισημαίνουν πως το φάρμακο baricitinib βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση των ασθενών, ενώ το μονοκλωνικό sotrovimab συνιστάται για όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Tην δεξαμεθαζόνη για σοβαρά ασθενείς συστήνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση του κινδύνου θανάτου στους ασθενείς που δεν λάμβαναν οξυγόνο. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Επείγουσα σύγκληση του ΠΟΥ στις 22 Νοεμβρίου για την εξάπλωση της mpox

Αυτή τη χρονιά, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, έχουν σημειωθεί 46.794 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα στην Αφρική, περιλαμβανομένων 1.081 θανάτων, ανέφερε ο ΠΟΥ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ καταδικάζει τη νέα επίθεση του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Η επίθεση αυτή «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, επισημαίνοντας πως ισραηλινά στρατεύματα έπληξαν «χώρο αποθήκευσης όπου βρίσκονταν εφόδια ζωτικής σημασίας».