ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο ΠΟΥ
Η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, σημαντικός φορέας για τα παγκόσμια θέματα υγείας.

ΠΟΥ: Η φυματίωση παραμένει η πιο θανατηφόρα μολυσματική νόσο το 2024

Η φυματίωση παραμένει η κορυφαία μολυσματική αιτία θανάτου παγκοσμίως, με 1,23 εκατ. θύματα το 2023, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι θάνατοι και τα κρούσματα μειώθηκαν ελαφρώς, αλλά η πρόοδος παραμένει εύθραυστη.

Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μόνο το προηγούμενο έτος, καταγράφηκαν περίπου 1,23 εκατομμύρια θάνατοι που αποδίδονται στη νόσο, γεγονός που αναδεικνύει τη συνεχή πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα διεθνώς.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ, οι θάνατοι από φυματίωση μειώθηκαν κατά 3% συγκριτικά με το 2023, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε μείωση της τάξης του 2% σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2024, εκτιμάται ότι 10,7 εκατομμύρια άτομα προσβλήθηκαν από τη νόσο, εκ των οποίων 5,8 εκατ. είναι άνδρες, 3,7 εκατ. γυναίκες και 1,2 εκατ. παιδιά.

Η φυματίωση παραμένει μια ιάσιμη και προλήψιμη ασθένεια, που προκαλείται από βακτήριο το οποίο πλήττει κυρίως τους πνεύμονες. Η μετάδοση γίνεται αερογενώς, κυρίως μέσω βήχα ή φτερνίσματος των ασθενών.

Όπως σημειώνει η Τερέζα Κασάεβα, επικεφαλής του τμήματος HIV, φυματίωσης, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων του ΠΟΥ, «Για πρώτη φορά μετά την πανδημία της Covid-19, που διατάραξε τις υπηρεσίες υγείας, τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώθηκαν». Παράλληλα, τόνισε πως «οι δημοσιονομικές περικοπές και η επιδημία απειλούσαν να εξαλείψουν την πρόοδο που επιτύχαμε με δυσκολία, αλλά χάρη στην πολιτική δέσμευση, τις επενδύσεις και τη διεθνή αλληλεγγύη, μπορούμε να αναστρέψουμε την τάση και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα, μια για πάντα».

Ωστόσο, η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της φυματίωσης παραμένει στάσιμη από το 2020. Το 2023 διατέθηκαν 5,9 δισ. δολάρια για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τα 22 δισ. δολάρια που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών έως το 2027.

Το 2024, τα δύο τρίτα των κρουσμάτων συγκεντρώθηκαν σε οκτώ χώρες: Ινδία (25%), Ινδονησία (10%), Φιλιππίνες (6,8%), Κίνα (6,5%), Πακιστάν (6,3%), Νιγηρία (4,8%), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (3,9%) και Μπανγκλαντές (3,6%). Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τη μόλυνση από HIV, τον διαβήτη, το κάπνισμα και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπείες έχει σώσει συνολικά 83 εκατομμύρια ζωές από το 2000 μέχρι σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Οκτώ κρούσματα στελέχους Άνδεων έχουν καταγραφεί ως τώρα

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι στο ξέσπασμα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius εντοπίστηκε το στέλεχος των Άνδεων, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα και 3 θάνατοι, με 8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ο ιός των Άνδεων δεν αποτελεί νέα Covid-19 απειλή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι ο χανταϊός διαφέρει σημαντικά από την Covid-19. Το περιστατικό στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius ανησύχησε, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν τις πολλές διαφορές ανάμεσα στις δύο ασθένειες.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα χανταϊού σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χανταϊού των Άνδεων σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ανέρχονται πλέον σε 9, μετά και το νέο περιστατικό Γαλλίδας επιβάτιδας.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Αποβίβαση επιβατών και πληρώματος έλαβε χώρα από το Hondius

Επιβάτες και πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου με χανταϊό αποβιβάζονται σήμερα υπό την επίβλεψη του ΠΟΥ. Δεν υπάρχουν συμπτώματα, μεταφέρονται αεροπορικώς στις χώρες τους χωρίς επαφή με το κοινό. Ορίστηκε 42ήμερη καραντίνα από σήμερα.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ ενόψει της άφιξης του Hondius

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ταξιδεύει στα Κανάρια για να οργανώσει την απομάκρυνση επιβατών από κρουαζιερόπλοιο με εστία χανταϊού. Έξι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τρεις θάνατοι και τρεις επιβάτες αποβιβάστηκαν στο Πράσινο Ακρωτήρι.