Μονομερή κατάπαυση του πυρός για 36 ώρες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει ως «κυνική παγίδα» ανάλογη πρόταση του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου.
Νωρίτερα αξίζει να σημειωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση με τον Πούτιν τον είχε καλέσει να κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα εμμένει στην πάγια γραμμή της ότι το Κίεβο πρέπει πρώτα να υποχωρήσει. Το σχόλιο αυτό του Ερντογάν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος, καλεί τον Πούτιν να αναστείλουν τις μάχες χωρίς δέσμευση από την Ουκρανία ότι θα κάνει το ίδιο. Ο Ερντογάν συνομίλησε επίσης την Πέμπτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε νωρίτερα σήμερα τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων που εορτάζονται για τους Ρώσους, με το παλαιό ημερολόγιο, το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου.
Η εκεχειρία θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να εξυπηρετεί ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία.
Η έκκληση του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κυρίλλου, για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία για τα Χριστούγεννα αποτελεί «κυνική παγίδα» και στοιχείο προπαγάνδας.
Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μικαήλο Ποντόλιακ.
«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια αρχή για την παγκόσμια Ορθοδοξία & ενεργεί ως προπαγανδιστής πολέμου. Ζήτησε τη γενοκτονία των Ουκρανών, υποκίνησε μαζικές δολοφονίες & επιμένει στην ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έτσι, η δήλωση της Ρωσικής Εκκλησίας για "εκεχειρία των Χριστουγέννων" είναι μια κυνική παγίδα & στοιχείο προπαγάνδας», αναφέρει ο Μ. Ποντόλιακ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες οι κάτοικοι των οποίων είναι στην πλειονότητά τους ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως το Κίεβο απομακρύνεται από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας τα τελευταία χρόνια και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ο πατριάρχης Κύριλλος εκφώνησε κηρύγματα στα οποία έδινε την ευλογία του στα ρωσικά στρατεύματα κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις ουκρανικές αρχές.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διεξήγαγε σειρά ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας στο πλαίσιο μέτρων αντικατασκοπείας.