ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά σε συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Ρωσίας.

Μονομερή κατάπαυση του πυρός κήρυξε για τα Χριστούγεννα ο Πούτιν

Την πρόταση διατύπωσε πρώτος ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος αλλά από την πλευρά της Ουκρανίας δόθηκε η απάντηση ότι αποτελεί κυνική παγίδα και στοιχείο προπαγάνδας.

Μονομερή κατάπαυση του πυρός για 36 ώρες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει ως «κυνική παγίδα» ανάλογη πρόταση του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου.  

Νωρίτερα αξίζει να σημειωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση με τον Πούτιν τον είχε καλέσει να κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα εμμένει στην πάγια γραμμή της ότι το Κίεβο πρέπει πρώτα να υποχωρήσει. Το σχόλιο αυτό του Ερντογάν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος, καλεί τον Πούτιν να αναστείλουν τις μάχες χωρίς δέσμευση από την Ουκρανία ότι θα κάνει το ίδιο. Ο Ερντογάν συνομίλησε επίσης την Πέμπτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε νωρίτερα σήμερα τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων που εορτάζονται για τους Ρώσους, με το παλαιό ημερολόγιο, το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου.

Η εκεχειρία θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να εξυπηρετεί ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία.

Η έκκληση του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κυρίλλου, για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία για τα Χριστούγεννα αποτελεί «κυνική παγίδα» και στοιχείο προπαγάνδας.

Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μικαήλο Ποντόλιακ.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια αρχή για την παγκόσμια Ορθοδοξία & ενεργεί ως προπαγανδιστής πολέμου. Ζήτησε τη γενοκτονία των Ουκρανών, υποκίνησε μαζικές δολοφονίες & επιμένει στην ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έτσι, η δήλωση της Ρωσικής Εκκλησίας για "εκεχειρία των Χριστουγέννων" είναι μια κυνική παγίδα & στοιχείο προπαγάνδας», αναφέρει ο Μ. Ποντόλιακ.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες οι κάτοικοι των οποίων είναι στην πλειονότητά τους ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως το Κίεβο απομακρύνεται από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας τα τελευταία χρόνια και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ο πατριάρχης Κύριλλος εκφώνησε κηρύγματα στα οποία έδινε την ευλογία του στα ρωσικά στρατεύματα κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διεξήγαγε σειρά ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας στο πλαίσιο μέτρων αντικατασκοπείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διαμαρτυρία της Μόσχας σε Βρετανία και Γαλλία για πυραύλους Storm Shadow

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί για ουκρανική πυραυλική επίθεση με Storm Shadow στο Μπριάνσκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πρόκληση που υπονομεύει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.