Χωρίς τέλος μοιάζει η κόντρα μεταξύ των μελών της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον υπ. Άμυνας της χώρας να αμφισβητεί σε δηλώσεις του ακόμη και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
«Παραχωρήσαμε σε ανεξάρτητους φορείς που λογοδοτούν μόνο στον εαυτό τους τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τη ζωή των πολιτών και την οικονομία, με μεγαλύτερη εξουσία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, κυρίως, από τις εθνικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο στην εφημερίδα La Repubblica. «Είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε αν αυτό είναι σωστό;».
Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα από τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι και το 2023 και θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της. Η κα Μελόνι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του 2022 ότι θα ήταν "σκόπιμο" για την ΕΚΤ «να αποφύγει επιζήμιες επιλογές».
Η κριτική δεν περιορίζεται μόνο στην κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι της Ιταλίας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της να αυξήσει και πάλι το κόστος δανεισμού.
Ο κ. Κροσέτο, στενός σύμμαχος της κας Μελόνι, δήλωσε ότι ενώ η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων είναι «κατανοητή» μπροστά στον υψηλό πληθωρισμό, ο τερματισμός των καθαρών αγορών κρατικών ομολόγων είναι «πιο δύσκολο να κατανοηθεί και να δικαιολογηθεί». Πρόσθεσε ότι η αντίδραση της αγοράς στις κινήσεις πολιτικής της ΕΚΤ δείχνει ότι το μέσο προστασίας της μετάδοσης της κεντρικής τράπεζας «δεν είναι αρκετό».
Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει περίπου 260 δισ. ευρώ χρέους που λήγει το 2023, επιπλέον της νέας έκδοσης περίπου 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την UniCredit.