ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Σε απεργιακό κλοιό παρέμεινε η Γαλλία τα Χριστούγεννα

Ούτε την ημέρα των Χριστουγέννων σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν σταμάτησαν για χάρη των Χριστουγέννων και ήδη εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους.

Η Τετάρτη 25η Δεκεμβρίου, είναι η 21η ημέρα απεργίας στα μέσα μεταφοράς, με τα τρένα και το μετρό στο Παρίσι να λειτουργούν στο ρελαντί ή και καθόλου.

Αύριο, τα προβλήματα στην κυκλοφορία θα παραμείνουν έντονα με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV) στα δύο να εκτελεί δρομολόγια και πέντε γραμμές του μετρό εκ των 16 συνολικά να λειτουργούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στοχεύουν να συγχωνεύσουν σε ένα «καθολικό» σύστημα τα 42 υφιστάμενα συνταξιοδοτικά καθεστώτα και κυρίως να καταργήσουν τα «ειδικά καθεστώτα», όπως εκείνα του RATP (παρισινό μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι), που επιτρέπουν στους εργαζόμενούς τους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Ορισμένοι απεργοί μπόρεσαν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους: «υπό κανονικές συνθήκες, δεν γιορτάζαμε ποτέ τις δύο γιορτές» στο τέλος του έτους, εξηγεί ο Ραφί Καγιά, οδηγός τρένου και συνδικαλιστής, που παρέστη σε ένα «γεύμα των απεργών» που οργανώθηκε στον σταθμό Γκαρ ντε Λιόν στο Παρίσι, χθες.

Επόμενη σημαντική ημέρα για τους απεργούς: το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, με τη διοργάνωση μιας ημέρας αποκεντρωμένων κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται συνωμοσία

Ο Τσαρλς Ντ., Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλό φόνο το 2020, επιμένει ότι είναι αθώος και πως άλλοι τον παγίδευσαν, κατηγορώντας μάλιστα την αστυνομία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.
Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαδικασία διακοπής λειτουργίας της πλατφόρμας Shein

Η Γαλλία ξεκινά διαδικασία διακοπής της Shein μέχρι να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Η εταιρεία σταματά προσωρινά τις πωλήσεις της στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε την απόφαση πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Χουάν Κάρλος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χουάν Κάρλος ομολογεί τα λάθη του στα νέα απομνημονεύματά του

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, εξομολογείται λάθη και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του στα νέα του απομνημονεύματα «Συμφιλίωση», δηλώνοντας νοσταλγία για την Ισπανία και αναφερόμενος σε δύσκολες προσωπικές στιγμές.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση των δύο Γάλλων από το Ιράν

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο την άμεση πλήρη απελευθέρωση των Κολέρ και Παρί, που αποφυλακίστηκαν μετά από 3,5 χρόνια. Βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στο Ιράν έως ότου οριστεί η επιστροφή τους.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αυτοκίνητο χτύπησε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν

Οδηγός παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες στο Ολερόν Γαλλίας, τραυματίζοντας δύο σοβαρά. Ο δράστης, γνώριμος στις αρχές για παραβατική συμπεριφορά και εξάρτηση, συνελήφθη. Διενεργείται έρευνα από την αστυνομία.
Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αντιδράσεις για το άνοιγμα της Shein στο Παρίσι

Παρά τη δικαστική έρευνα και κυρώσεις για τη διάθεση ακατάλληλων προϊόντων, η Shein εγκαινιάζει το πρώτο της μόνιμο κατάστημα στο Παρίσι, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και έντονων ελέγχων από τις αρχές.