To δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρίνει το μέλλον στης Airbnb στην Ευρώπη. Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί αν πρόκειται για μια υπηρεσία κρατήσεων μέσω ιντερνετ ή ένα τεράστιο κτηματομεσιτικό πρακτορείο, κάτι που μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για την πορεία της εταιρείας. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι καθώς η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τη στέγαση των χιλιάδων επισκεπτών.
Σύμφωνα με το Reuters, ενστάσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού της Γαλλίας έφεραν το θέμα στο δικαστήριο καθώς υποστηρίζει οτι οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζονται με πιο αυστηρούς όρους απ’ ό,τι η Airbnb. Κατόπιν αυτού η εισαγγελία του Παρισίου άσκησε δίωξη στην Airbnb κατηγορώντας τη ότι «έσπασε» τον νόμο - πλαίσιο για την κτηματομεσιτική δραστηριότητα. Από εκεί η υπόθεση πήρε το δρόμο για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε πολλές όμως χώρες η Airbnb βρίσκεται σε ανοικτή διένεξη με ενώσεις ξενοδόχων και Αρχές. Ήδη σε Νέα Υόρκη, Βερολίνο και Παρίσι κατηγορείται για την εξαφάνιση διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση από τους κατοίκους. Ωστόσο η εταιρεία έχει ήδη κερδίσει μία δίκη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αποφάσισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια υπηρεσία ψηφιακών υπηρεσιών, χωρίς να πρόκειται όμως για δεσμευτική απόφαση όπως επισημαίνει το Reuters.
Απόφαση δικαστηρίου στην Ελλάδα
Μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει όσα γνωρίζαμε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου στις αρχές του μήνα. Το Πρωτοδικείο δικαίωσε ενοίκους πολυκατοικίας που είχαν προσφύγει εναντίον ιδιοκτήτριας, η οποία παραχωρούσε το διαμέρισμά της για μίσθωση μικρής χρονικής διάρκειας.
Πλέον, το δικαστήριο καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας». Σε αντίθετη περίπτωση, την απειλεί με «προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση».
Το δικαστήριο βάσισε την απόφασή του στο ότι έκρινε πως παραβιάστηκε ο Κανονισμός της πολυκατοικίας, αφού η ιδιοκτήτρια χρησιμοποίησε το διαμέρισμά της «με σκοπό διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας, συγκεκριμένα ως τουριστικό κατάλυμα, που προσιδιάζει στην έννοια του ξενοδοχείου, αφού φιλοξενεί σε αυτό άγνωστο αριθμό ατόμων που εναλλάσσονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών». Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, με την απόφασή του ανοίγει το δρόμο για μαζικές αγωγές από ιδιοκτήτες ακινήτων που δε συμφωνούν με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.