ΓΔ: 2198.46 1.74% Τζίρος: 110.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:44
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
Φωτο: Shutterstock

Άλμα 13% για τον τουρισμό στην Ισπανία το πρώτο εξάμηνο του 2024

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τουρίστες δαπάνησαν 12,3 δισεκ. ευρώ στην Ισπανία τον Ιούνιο, 17% περισσότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ισπανία κατέγραψε άλμα 13% το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τη χώρα να οδεύει προς μία ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον αριθμό επισκεπτών παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον αντίκτυπο της τουριστικής βιομηχανίας σε κάποιες περιοχές.

Για τους έξι μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, 42,5 εκατ. ξένοι επισκέπτες έφθασαν στην Ισπανία, με μόνο τον μήνα Ιούνιο να καταγράφει αύξηση 12% στα 9 εκατ. καθώς κορυφώνεται η θερινή περίοδος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας INE.

Αυτό σημαίνει ότι το 2024 εξελίσσεται σε μια ακόμα χρονιά ρεκόρ για την Ισπανία, που είναι ήδη η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους επισκέπτες μετά τη Γαλλία, και πιθανόν να ξεπεραστεί το περυσινό υψηλό των 85 εκατ. τουριστών, όταν οι αριθμοί διαμορφώθηκαν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Αλλά σε κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, η Βαρκελώνη και τα Κανάρια Νησιά, δημιουργείται ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για την εισροή τουριστών και τον αντίκτυπό τους στο κόστος στέγασης, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να διαμαρτύρονται.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τουρίστες δαπάνησαν 12,3 δισεκ. ευρώ στην Ισπανία τον Ιούνιο, 17% περισσότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης που αποτυπώνει, ωστόσο, την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ τουρισμού και συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης στην Ισπανία έχει εν μέρει αποδοθεί στην άνθηση τουριστικών μισθώσεων σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και το Booking.com.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι τουρίστες ολοένα και περισσότερο επιλέγουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός των επισκεπτών που μένουν σε αυτό τον τύπο καταλύματος αυξήθηκε 30%, ενώ αυτών που μένουν σε ξενοδοχεία ήταν αυξημένος κατά 11%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Airbnb σε χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δήμος της Βαρκελώνης αγοράζει πολυκατοικία για να μην γίνει Airbnb

Η υπόθεσή του είναι η επιτομή της στεγαστικής κρίσης που μαστίζει τη Βαρκελώνη και όλη την Ισπανία, ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για την υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης θα περιορίσει την αύξηση των τουριστών

Τον περασμένο μήνα, η Βαρκελώνη δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τέλος σε όλες τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις διαμερισμάτων έως το 2028, με στόχο να περιορίσει τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές των ενοικίων για τους κατοίκους της πόλης.
Πόλη Βαρκελώνη κατοικίες
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρκελώνη: Διπλασιάζει τον τουριστικό φόρο για ενίσχυση στέγασης

Η Βαρκελώνη αυξάνει το τουριστικό τέλος έως 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο αριθμός των τουριστών και να χρηματοδοτηθεί η προσιτή στέγαση.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας στον τουρισμό

Η Όλγα Κεφαλογιάννη συνάντησε τον Ισπανό ομόλογό της για τον συντονισμό θέσεων ενόψει της νέας ευρωπαϊκής τουριστικής στρατηγικής, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μεσογειακή συνεργασία.
Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Airbnb τιμωρείται με πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην Airbnb για δημοσίευση παράνομων αγγελιών, ζητώντας να αφαιρέσει τα απαγορευμένα ακίνητα. Μέτρο λόγω της στεγαστικής κρίσης και της αύξησης ενοικίων σε τουριστικές πόλεις.
Αθήνα, Λυκαβητός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ για βραχυχρόνια μίσθωση το 2025, ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι κλίνες

Προς νέα ρεκόρ η βραχυχρόνια μίσθωση το 2025, με πάνω από 1 εκατ. διαθέσιμες κλίνες από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. Πως κυμάνθηκε ο αριθμός καταλυμάτων και διανυκτερεύσεων.