Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ολοένα και μειώνεται η πιθανότητα να διεξαχθούν συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν ο Ρώσος πρόεδρος αποσύρει τις δυνάμεις του από το ουκρανικό έδαφος.
Μιλώντας μέσω μεταφραστή σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο BILD, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία επιρροή στο πότε θα τελειώσει η διακυβέρνηση του Πούτιν στη Ρωσία, αλλά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Μόσχα από θέση ισχύος. Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την έκκληση του προς τη Γερμανία να προμηθεύσει με όπλα και συστήματα αεράμυνας την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά χρειάζονται για να σωθούν ζωές.
Από την πλευρά της η Κίνα έκανε σήμερα έκκληση για «κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου» στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση.
«Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές, οι στόχοι και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να τηρηθούν, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλειά τους και να στηριχθούν όλες οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση των κρίσεων», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να θέσουν σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. «Η Κίνα (…) είναι έτοιμη να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Η ανακοίνωση αυτή δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις προηγούμενες που είχε κάνει το Πεκίνο, με τις οποίες ζητούσε και πάλι διάλογο για την κατάπαυση του πυρός.
Η Κίνα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία όλων των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο, όμως αρνήθηκε να καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας. Τον Μάρτιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ, ο Ζανγκ Τζουν, διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο «επαναλαμβάνει πάντα ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα «τις θεμιτές ανησυχίες» όλων των εμπόλεμων πλευρών.
Η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Reuters, ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε «ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό».
«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα για το πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε. Φυσικά εξαρτάται από το είδος της κατάστασης ή τι είδους όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το πιο σημαντικό είναι να αποτραπεί αυτό από το να συμβεί και αυτό είναι γιατί ήμασταν τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις άνευ προηγουμένου συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων.