ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
piriniki energeia_oukrania
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια

Μόσχα και Κίεβο βάζουν σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η Ουκρανία τάσσεται υπέρ της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό.

Ενα πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που τελεί υπό ρωσική κατοχή, κινδυνεύει να πλήξει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις γειτονικές χώρες, προειδοποιεί η αρχή Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας της Ουκρανίας .

Σε περίπτωση ζημιών στην καρδιά του αντιδραστήρα, «θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης, ξεκάθαρα, συνέπειες πέραν των συνόρων», προειδοποίησε ο Ολεγκ Κορικόφ, ο προσωρινός επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας, κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο αξιολογεί την επιλογή της διακοπής λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, γεγονός που θα έπληττε περαιτέρω την Ουκρανία, που ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω των ελλείψεων σε ενέργεια και την εμπόλεμη κατάσταση.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην νότια Ουκρανία, έχει αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο και κινδυνεύει να βρεθεί σε μία κατάσταση κατά την οποία τα συστήματα ασφαλείας θα τροφοδοτούνται από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ.

«Όμως, σε καιρό πολέμου, είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση των αποθεμάτων ντίζελ», εξήγησε ο Ολεγκ Κορικόφ. «Εν δυνάμει θα βρεθούμε απέναντι στην έλλειψη ντίζελ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα που θα βλάψει την καρδιά του αντιδραστήρα και, κατά συνέπεια, στην εκπομπή ραδιενεργών στοιχείων στο περιβάλλον», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους αντιδραστήρες θα μπορούσε να προκαλέσει την διακοπή της διαδικασίας ψύξης τους και την σύντηξη της καρδιάς του αντιδραστήρα.

Η Ουκρανία τάσσεται υπέρ της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ο οποίος τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διαχειρίστριας του σταθμού Energoatom.

«Η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης και η αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτικών είναι ίσως ένας από τους τρόπους για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Πέτρο Κότινε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ουκρανία, μία ημέρα μετά την έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για την δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

Διευκρινίσεις ζήτησε η Μόσχα για την έκθεση του ΔΟΑΕ

Η Ρωσία ζήτησε «διευκρινίσεις» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για την έκθεσή του σχετικά με τον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστούν επιπρόσθετες διευκρινίσεις, διότι η έκθεση περιέχει μια σειρά σημείων που γεννούν ερωτήματα (...) Ζητήσαμε διευκρινίσεις από τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ», δήλωσε ο Λαβρόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην έκθεση που έδωσε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη επιθεώρησης που πραγματοποίησε αποστολή του στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο ΔΟΑΕ ζητεί να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό και να δημιουργηθεί αμέσως «ζώνη ασφαλείας» γύρω από αυτόν για να εμποδιστεί η πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος, κρίνοντας την σημερινή κατάσταση «μη βιώσιμη».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να τον διαχειρίζεται το προσωπικό του που απαρτίζεται από Ουκρανούς, έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα αυτά.

Επίσης η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε σήμερα "πιέσεις" της Δύσης στον ΔΟΑΕ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία παρείχε πλήρη στοιχεία στον διεθνή οργανισμό όσον αφορά την προέλευση των βομβαρδισμών, και ότι διερωτάται γιατί αυτός δεν κατονόμασε στην έκθεσή του την Ουκρανία ως την πηγή των επιθέσεων στον σταθμό.

«Είναι προφανές ότι η Δύση ασκεί συνεχώς πιέσεις (στον ΔΟΑΕ) και δεν σταματά να το κάνει», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις της τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti. Η Ζαχάροβα δήλωσε εξάλλου ότι η Ουκρανία συντονίζει τις επιθέσεις της στον σταθμό με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.

Η Ουκρανία αρνείται ότι πραγματοποιεί επιθέσεις στον σταθμό της Ζαπορίζια και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι φυλάσσει βαριά όπλα εκεί, ισχυρισμό που έχει απορρίψει η Ρωσία.

Παράλληλα ο διευθυντής του ρωσικού πυρηνικού κολοσσού Rosatom Αλεξέι Λικάτσεφ δήλωσε και αυτός σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια του σταθμού όντας αποκλειστικά σε επαφή με τον ΔΟΑΕ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας λόγω πυρκαγιάς κοντά στο Τσέρνομπιλ

Η αρχή ραδιενέργειας και πυρηνικής ενέργειας της Φινλανδίας αναφέρει επίσης σε ανακοίνωση της ότι ανιχνεύθηκαν ελαφρώς πιο υψηλά επίπεδα καισίου και στους έξι σταθμούς της συλλογής.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ανησυχεί για την ασφάλεια δύο πυρηνικών σταθμών

Ο Γκρόσι μίλησε για «ανησυχητική κατάσταση» στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται σε ρωσική περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις αρχές Αυγούστου αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Πούτιν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αποστολή πυρηνικών όπλων σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο και για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πυρηνικές βόμβες θα βγουν εκτός Ρωσίας.