ΓΔ: 2636.53 -1.85% Τζίρος: 193.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:24:38
Πύλη του Βρανδεμβούργου

Γερμανία: Πλαφόν στη θέρμανση και μείωση της φωτεινής διαφήμισης

H θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα.

Πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια: η Γερμανία, που ανησυχεί για τις ελλείψεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας που συνοδεύονται από έκκληση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για να τα ακολουθήσουν.

«Δεν θέλουμε να μετράμε την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών για να συμβάλουν» στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η δημόσια διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα: η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα. Η θέρμανση θα περιορισθεί στους 12°C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία. Η θέρμανση θα είναι σβηστή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν - σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα εξαιρούνται των μέτρων.

Στον τομέα της ιδιωτικής ενοικιαζόμενης στέγης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Γερμανία.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να μειώσει κατά 20% την κατανάλωσή της αν θέλει αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τα μοντέλα των προβλέψεων των ειδικών. «Χωρίς μια γενική συμμετοχή των επιχειρήσεων, αλλά και του πληθυσμού, δεν θα εξοικονομήσουμε αρκετό φυσικό αέριο», επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας.

Αλλα μέτρα που αποφασίσθηκαν προβλέπουν ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους αν θερμαίνονται, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22.00 μέχρι τις 06.00.

Στις ιδιωτικές πισίνες θα απαγορευθεί η θέρμανση από την 1η Σεπτεμβρίου και για διάστημα έξι μηνών, αν για την θέρμανση καταναλώνεται ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο του δημόσιου δικτύου. Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς καλεί σε εθνική κινητοποίηση για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο στις αρχές του Ιουνίου ανερχόταν στο 35%, έναντι 55% πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την θέρμανση του 50% των γερμανικών νοικοκυριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική οργάνωση προσφεύγει κατά της συμμετοχής της Rosatom σε έργο καυσίμων

Η BUND ζητά από το δικαστήριο να σταματήσει την επέκταση μονάδας πυρηνικών καυσίμων που συνεργάζεται με τη ρωσική Rosatom, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της περιβαλλοντικής μελέτης στην οποία βασίστηκε η άδεια στην Κάτω Σαξονία.
Φυσικό αέριο, LNG
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητήσεις Ουκρανίας-Γερμανίας για υγροποιημένο αέριο σε αποθήκες

Οι Υπουργοί Ενέργειας Ουκρανίας και Γερμανίας συζήτησαν τις δυνατότητες παροχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ουκρανία μέσω γερμανικών υποδομών και τη συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες στη χρήση αποθηκών αερίου στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική συμφωνία για μέτρα ανακούφισης από ακριβά καύσιμα 2,5 δισ. ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών καυσίμων, περιλαμβάνοντας μείωση φόρου και πλαφόν. Το κόστος θα μοιραστεί μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: AfD και απεσταλμένος Πούτιν συζητούν για ρωσικό αέριο

Εκπρόσωπος του Πούτιν και ηγεσία του AfD ετοιμάζουν συνάντηση για το 2027, ώστε να συζητήσουν πιθανή επανεκκίνηση προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες από δύο πηγές.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέα μέτρα για ανακούφιση από τις ακριβές τιμές καυσίμων

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα: μείωση φόρου κατά 14 λεπτά/λίτρο (τελική μείωση 17 λεπτά), ενώ επίκειται και πλαφόν στις τιμές. Άγνωστο παραμένει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα.