ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
berbong-germania
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απέρριψε την έκκληση, που διατυπώθηκε σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν αρκετές προσωπικότητες στη χώρα της, να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δεν θεωρεί ότι μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, 4,5 μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας.

«Τι μπορείς να διαπραγματευτείς με κάποιον που δεν είναι καν διατεθειμένος να συμφωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να αφεθούν οι άμαχοι να φύγουν;», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απέρριψε την έκκληση, που διατυπώθηκε σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν αρκετές προσωπικότητες στη χώρα της, να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Εάν ήμουν Ουκρανή, θα έβρισκα αυτή την επιστολή αφελή, ενοχλητική και αλαζονική», είπε.

«Πού βρήκε το δικαίωμα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών να αποφασίσει για λογαριασμό της Ουκρανίας ποιο τμήμα της χώρας πρέπει να εκχωρηθεί, πόσα εκατομμύρια πολίτες της πρέπει να υπόκεινται σε ρωσική κατοχή;», συνέχισε.

Η κυρία Μπέρμποκ είπε ακόμη στο Στερν ότι έχει να μιλήσει προσωπικά με τον Ρώσο ομόλογό της, τον Σεργκέι Λαβρόφ, αφότου άρχισε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Δήλωσε πως εύχεται να μπορούσε να του πει «έλα τώρα Σεργκέι, ας μιλήσουμε για την ειρήνη», αλλά αμφισβήτησε πόση ισχύ έχει σήμερα ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης.

«Το ποιον ρόλο διαδραματίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε όλο αυτό είναι αμφισβητούμενο», έκρινε.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί (Ινδονησία) την περασμένη εβδομάδα. Όμως ο κ. Λαβρόφ αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του, χωρίς να περιμένει να ακούσει τι είχε να αντιτίνει η κυρία Μπέρμποκ ή οποιοσδήποτε άλλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ώρα η Ρωσία να πληρώσει βαρύτερο τίμημα για τον πόλεμο

Ο Καγκελάριος Μερτς τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία ώστε να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός, καθώς προς το παρόν η Μόσχα δεν επιθυμεί να διακοπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συζητήσεις ΗΠΑ και δυτικών για τερματισμό του

Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν με Ουκρανούς και Ευρωπαίους για τα επόμενα βήματα στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εστιάζοντας σε ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας και αποφυγή νέων συγκρούσεων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η εκεχειρία δεν τερματίζει τον ρωσικό κίνδυνο για την Ουκρανία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, προειδοποιεί πως η Ρωσία ίσως εκμεταλλευτεί μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί για επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας την ανάγκη εγρήγορσης και ενίσχυσης των αμυντικών δομών.