ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποιήσεις IEA στην Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις στην Ευρώπη να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «πλεονέκτημα», υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times.  «Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε. «Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να μην γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη και η ενίσχυση του πλεονεκτήματος της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης ότι πιθανότατα μέχρι στιγμής τα βήματα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν τις προμήθειες τώρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι αποθήκες θα μπορούσαν να γεμίσουν πριν από τους χειμερινούς μήνες.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και ευρύτερα μέτρα για τη ζήτηση [που θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη] καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι η επιβολή δελτίου φυσικού αερίου παραμένει μια πραγματική πιθανότητα εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η λειτουργία παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «προσωρινή» την αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το χειμώνα.

Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση άνθρακα θα αντισταθμιστεί από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του IEA είπε επίσης ότι οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το κλείσιμο οποιωνδήποτε πυρηνικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για κλείσιμο για να συμβάλουν στον περιορισμό της ποσότητας αερίου που καίγεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τα διυλιστήρια επανέρχονται γρηγορότερα με ρωσικό εξοπλισμό

Τα ρωσικά διυλιστήρια ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους μετά από συντηρήσεις, επειδή σχεδόν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγεται στη Ρωσία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ στην Αρκτική, φυσικό αέριο για πράσινη μετάβαση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με Αμερικανούς εταίρους στην Αρκτική, χωρίς να διευκρινίζει το είδος των έργων. Τόνισε επίσης ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να γίνει σταδιακά.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε 400 εγκαταστάσεις της Naftogaz φέτος στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει φέτος σχεδόν 400 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της ουκρανικής Naftogaz, σύμφωνα με την εταιρεία. Σήμερα, μονάδα φυσικού αερίου στο Χάρκιβ επλήγη από επίθεση ρωσικού drone.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Χάρκιβ: Ρωσικό πλήγμα σε μονάδα φυσικού αερίου, σύμφωνα με Κίεβο

Ρωσικό drone επιτέθηκε σήμερα σε μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χάρκιβ, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία Naftogaz μέσω Telegram, προκαλώντας πλήγμα στη μονάδα παραγωγής.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.