Νέα πτώση σημείωσε η τουρκική λίρα άνω του 2% την Τετάρτη, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και την εξάντληση των επίσημων αποθεμάτων, που τροφοδοτήθηκε από την υπόσχεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων.
Η λίρα αποδυναμώθηκε μέχρι και τα 17,15 ανά δολάριο, κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 18,4 που έπεσε στις 20 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας νομισματικής κρίσης που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.
Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί σε 12 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις και έχει χάσει 23% φέτος, μετά από απώλειες 44% πέρυσι. Η υποτίμηση, σε συνδυασμό με τον ετήσιο πληθωρισμό του 73%, έχει αφήσει τα νοικοκυριά πολύ πιεσμένα ενόψει των εκλογών που έχουν οριστεί για τα μέσα του 2023.
Ο Ερντογάν πυροδότησε την τελευταία κρίση αδυναμίας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, όταν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά θα συνεχίσει να τα μειώνει λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης.
«Δεδομένων των ανισορροπιών, μια οικονομική ήπια προσγείωση φαίνεται να είναι το καλύτερο σενάριο, αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι εύκολη ή επιθυμητή ενόψει των εκλογών», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος της East Capital με έδρα το Ντουμπάι.
Η κεντρική τράπεζα, όπως σημειώνει το Reuters, έχει χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα από την κρίση του Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα οι έμποροι να την αποκαλούν μια αγορά που είναι καθοδηγούμενη.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούν τη βιωσιμότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, δήλωσε ανώτερος τραπεζίτης στο Reuters, προσθέτοντας ότι στην αγορά παρατηρείται εταιρική ζήτηση συναλλάγματος λόγω πληρωμών εισαγωγών.
«Η κυβέρνηση είναι σε θέση να κρατήσει τη λίρα ισχυρότερη, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι μπορούν να ελέγχουν τη συναλλαγματική ισοτιμία για μικρότερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο τραπεζίτης, ζητώντας ανωνυμία.
«Οι πολιτικές δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Βλέπω την τελευταία αποδυνάμωση ως μια υγιή κίνηση στην πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών, διότι θα καταβληθεί βαρύτερο τίμημα εάν δεν γίνει αυτό», δήλωσε το άτομο.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ήταν 12,2 δισ. δολάρια στο τέλος Μαΐου, αλλά είναι βαθιά αρνητικά όταν αφαιρεθούν τα swaps. Με περιορισμένη επιτυχία, η Τουρκία έχει αναζητήσει γραμμές ανταλλαγής συναλλάγματος για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του αποθέματός της.
Η λίρα είχε τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές για αρκετά συναπτά έτη, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την οικονομική και νομισματική πολιτική υπό την κυβέρνηση Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια υποχώρησαν έως και 3,4 σεντς στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 7 Μαρτίου, καθώς επιταχύνθηκε η διολίσθηση της λίρας.
Τα 5ετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της Τουρκίας προσέθεσαν 4 μονάδες βάσης (bps) από το κλείσιμο της Τρίτης στις 741 bps, επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global.
«Τα πρόσφατα σχόλια σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων μπορεί να επιτάχυναν την αδυναμία της λίρας, αλλά υπάρχουν πολλοί πιο θεμελιώδεις λόγοι πίσω από αυτό», δήλωσε ο Akcakmak.
Το διογκούμενο εμπορικό έλλειμμα, η επιταχυνόμενη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, το αυξανόμενο κόστος εξωτερικής χρηματοδότησης και ο "ασταμάτητος πληθωρισμός" πιέζουν τη λίρα, πρόσθεσε.