Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος, ενώ παράλληλα εντείνονται οι καταγγελίες πως η Μόσχα εκβιάζει με παγκόσμια επισιτιστική κρίση ώστε να πετύχει την άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό «στρογγυλό τραπέζι» με φιλανθρώπους, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι αυτή η καταγγελλόμενη κλοπή αποτελεί μέρος των ευρύτερων ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έπληξε την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει τη σοδειά και επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
«Όλα αυτά είναι σκόπιμα» είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «εκβιάζει» με σκοπό να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ένταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια αποχώρησε, εμφανώς εκνευρισμένος, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απευθυνόταν στα 15 μέλη του και κατηγορούσε τη Μόσχα ότι πυροδοτεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Μισέλ κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως επικαλούμενος αναφορές περί σεξουαλικής βίας –που ήταν το θέμα της συνεδρίασης– και χαρακτηρίζοντας τους βιασμούς «τακτική βασανισμού, τρομοκρατίας και καταστολής».
Νωρίτερα, στη δική του παρέμβαση, ο Νεμπένζια «διέψευσε κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής βίας από τους Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας ότι πρόκειται για «ψέματα». Αποχωρώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε στο πρακτορείο Reuters: «Δεν μπορούσα να μείνω εξαιτίας των ψεμάτων που ήρθε σήμερα να διασπείρει ο Σαρλ Μισέλ».
Απευθυνόμενος στον Νεμπένζια ενώ εκείνος κατευθυνόταν στην έξοδο, ο Μισέλ είπε: «Μπορείτε να φύγετε, ίσως είναι ευκολότερο να μην ακούσετε την αλήθεια» και συνέχισε λέγοντας «κύριε πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ας είμαστε ειλικρινείς, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα αποθέματα τροφίμων ως πύραυλο στελθ εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ρωσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτήν την επισιτιστική κρίση».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων και ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την Τετάρτη για να συζητήσει πώς θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Δεν θέλει να εξάγει σιτηρά μέσω Λευκορωσίας η Ουκρανία
Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της σιδηροδρομικώς μέσω της Λευκορωσίας με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η Λευκορωσία, που χρησιμοποιείται από τη σύμμαχό της, τη Ρωσία ως βάση για την εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ουκρανικά σιτηρά να περάσουν μέσω της χώρας προς τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, αν επιτραπεί στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα λιμάνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρι Πούτιν έχει προωθήσει αυτή την ιδέα ως μια λύση. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο και να βοηθήσουμε τους “φιλικούς” γείτονές μας», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.
«Η ισχυρότερη εγγύηση μας για την άρση του αποκλεισμού αυτού ή του άλλου διαδρόμου από τα λιμάνια για την εξαγωγή σιτηρών είναι να απαντήσουμε με όπλα που θα βρίσκονται στην περιοχή», τόνισε και συμπλήρωσε πως «δουλεύουμε σε αυτό με συγκεκριμένα κράτη, με συγκεκριμένα αντιπλοϊκά συστήματα, εργαζόμαστε και σταδιακά τα παραλαμβάνουμε».