ΓΔ: 2099.35 0.78% Τζίρος: 161.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
Σημαίες Ουκρανίας και Ρωσίας σε τραπέζι διαπραγμάτευσης με έγγραφα.

Ο Μουράτοφ: Σε κίνδυνο οι ζωές πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία

Ο Αμερικανός απεσταλμένος συζητά ειρήνη για την Ουκρανία με τη Ρωσία, με θέματα όπως σύνορα και περιουσιακά στοιχεία. Ο Ντμίτρι Μουράτοφ τονίζει ότι παραλείπεται η μοίρα των Ρώσων κρατουμένων για λογοκρισία μετά το 2022.

Καθώς ο απεσταλμένος των ΗΠΑ μεταβαίνει στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα σύνθετο σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ επισημαίνει ότι ένα κρίσιμο ζήτημα απουσιάζει από την ατζέντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση του απεσταλμένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, θα τεθούν θέματα όπως τα σύνορα, οι εγγυήσεις ασφαλείας, η τύχη των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και οι προοπτικές για κοινές επενδύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο Μουράτοφ, ωστόσο, εκφράζει ανησυχία για την τύχη των ανθρώπων, ειδικά για τους εκατοντάδες που κρατούνται στη Ρωσία βάσει των νόμων περί λογοκρισίας που θεσπίστηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Οι νόμοι αυτοί ποινικοποιούν τη «δυσφήμιση» του ρωσικού στρατού ή τη διάδοση «σκόπιμα ψευδών πληροφοριών».

Ο ίδιος και 15 ακόμη βραβευμένοι με Νόμπελ απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Πούτιν, τον Τραμπ, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την απελευθέρωση ή ανταλλαγή πολιτικών κρατουμένων ως μέρος της προτεινόμενης συμφωνίας.

«Κοιτάξτε, μιλάνε για χρήματα, συμφωνίες, σπάνιες γαίες, σύνορα, αλλά έχετε ακούσει ποτέ κανέναν να μιλάει για ανθρώπους;», δήλωσε ο Μουράτοφ σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζει να εργάζεται στη Ρωσία παρά το χαρακτηρισμό του ως «ξένος πράκτορας».

«Πραγματικά δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του Πούτιν, συγχωρέστε με... Ξέρω μόνο ότι άνθρωποι πεθαίνουν στις φυλακές και πρέπει να σωθούν», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μουράτοφ παρουσίασε φωτογραφίες που καταδεικνύουν την επιδείνωση της υγείας αρκετών Ρώσων αντιφρονούντων, όπως ο ακτιβιστής Αλεξέι Γκορίνοφ, η σκηνοθέτιδα Ζένια Μπέρκοβιτς και ο σαξοφωνίστας Αντρέι Σαμπάνοφ.

«Θα σας δείξω πώς μοιάζουν (αυτοί) οι άνθρωποι τώρα. Για να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι απλά πολλοί δεν θα επιβιώσουν. Θα πεθάνουν αν η διεθνής κοινότητα - ο Ζελένσκι, ο Πούτιν, ο Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση - δεν αποφασίσουν τώρα για την τύχη αυτών των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πόσα πρόσωπα πρέπει να σας δείξω ώστε οι πολιτικοί στις διαπραγματεύσεις να πουν "ναι, ας μιλήσουμε και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία";» συμπλήρωσε.

Η παρέμβαση των Νομπελιστών

Στην επιστολή τους, οι 16 βραβευμένοι με Νόμπελ εκφράζουν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν στον τερματισμό της πιο θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι εάν οι κ.κ. Πούτιν και Ζελένσκι επιδείξουν καλή θέληση και αμνηστέψουν αμοιβαία τουλάχιστον μερικές δεκάδες κρατούμενους που φυλακίστηκαν απλώς επειδή εξέφρασαν τις προσωπικές τους απόψεις και δεν έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα, αυτό θα επιταχύνει την έλευση μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης», τονίζεται στην επιστολή.

Η επιστολή αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κρατούνται σε ρωσικές φυλακές για πολιτικά εγκλήματα, χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός των αντίστοιχων κρατουμένων στην Ουκρανία.

Μεταξύ των υπογραφόντων συγκαταλέγονται οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης Ζοζέ Ράμος-Όρτα, Τζόντι Ουίλιαμς, Μαρία Ρέσα, Γιαν Ρατσίνσκι και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. «Μέχρι να θέσουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο της πολιτικής, οι πόλεμοι θα συνεχιστούν», επισήμανε ο Μουράτοφ.

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, η οποία έχει ήδη παρέμβει για τον επαναπατρισμό Ουκρανόπουλων, θα στηρίξει την πρωτοβουλία για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, αναδεικνύοντας τη μακρά παράδοση ρωσοαμερικανικής συνεργασίας σε τέτοια ζητήματα.

Ο Μουράτοφ δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το αίτημα των Νομπελιστών. «Είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν τη δέουσα προσοχή σε αυτήν την επιστολή και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα ενεργήσουν. Θα παρακολουθήσουμε τις ενέργειές τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Ζελένσκι στο Παρίσι για «δίκαιη ειρήνη» εν μέσω πιέσεων

Ο Ζελένσκι συναντά τον Μακρόν στο Παρίσι για συνομιλίες ειρήνης, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει στρατιωτικές πιέσεις και σκάνδαλο διαφθοράς. «Παραγωγικές» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις συνομιλίες στη Φλόριντα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Καλές πιθανότητες» για συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως υπάρχουν «καλές πιθανότητες» για συμφωνία που θα τερματίσει τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά από διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας στη Φλόριντα και παρουσίαση ειρηνευτικού σχεδίου.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μόσχα

Ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για την Ουκρανία, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πούτιν την Τρίτη.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων στη Φλόριντα για ειρήνη

Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στη Φλόριντα μεταξύ ουκρανικής αντιπροσωπείας και Αμερικανών αξιωματούχων για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, παρουσία του Ρουστέμ Ουμέροφ, του Μάρκο Ρούμπιο και στελεχών της αμερικανικής πλευράς.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Αναμένουμε λεπτομέρειες ειρηνευτικού σχεδίου πριν την άφιξη ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως αναμένει ενημέρωση για τα σημεία συμφωνίας στο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία κατά την επικείμενη επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας, τονίζοντας ότι διαπραγματεύεται αποκλειστικά με τις ΗΠΑ.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Δεν υπάρχει τελικό σχέδιο Τραμπ, αλλά δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το ειρηνευτικό πλάνο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία δεν έχει οριστικοποιηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο και έτοιμη για νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.