ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 21:49:20
Υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας ADMIE
Υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα υπό καθαρό ουρανό.

Μανουσάκης: Μεγάλες επενδύσεις στη μεταφορά ενέργειας στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, τόνισε στο 4ο Greek Investment Conference τη σημασία μεγάλων επενδύσεων στον τομέα ενέργειας, με επενδύσεις που το 2026 θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ και συνολικό πλάνο 6 δισ. ως το 2034.

Η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας λόγω της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ψηφιοποίηση της λειτουργίας των ηλεκτρικών συστημάτων δημιουργούν την ανάγκη για υλοποίηση έργων με υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο 4ο Greek Investment Conference στο Λονδίνο, όπου συμμετείχαν επίσης οι Α. Σιάμισιης (HELLENiQ ENERGY) και Τζαννετάκης (Motor Oil Hellas).

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων την τελευταία πενταετία. Για το 2024, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 730 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2025 εκτιμώνται στα 550 εκατ. ευρώ και για το 2026 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ με ορίζοντα το 2034 αναμένεται να φθάσει τα 6 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, η εντατικοποίηση των έργων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί διεθνή πρακτική, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, οι στόχοι του εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής θα επιτευχθούν πριν το 2030, εφόσον συνεχιστεί η σύνδεση νέων ΑΠΕ. Ωστόσο, η συνολική μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία και η βιομηχανία, παραμένει σύνθετη και απαιτεί περισσότερο χρόνο και υψηλότερο κόστος.

Επιπλέον, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε πως πέρα από την κάλυψη των χρηματοδοτικών απαιτήσεων, είναι αναγκαία η κοινωνική συναίνεση και μεγαλύτερη ρυθμιστική και θεσμική ευελιξία για τη βέλτιστη λειτουργία του Διαχειριστή, ώστε να συνεισφέρει ουσιαστικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Τέλος, τόνισε ότι η διαδικασία της πράσινης μετάβασης φέρνει προκλήσεις που απαιτούν συνεργασία με όλους τους παραγωγούς ενέργειας, ανεξαρτήτως μεγέθους, και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου ηλεκτρικού συστήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μαργαρής ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Δίκτυα & διασυνδέσεις, το κλειδί για το ευρωπαϊκό μέλλον

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την έγκριση για τη Great Sea Interconnector, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση επενδύσεων.
Λογότυπο ΔΕΗ κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιχειρηματικό σχέδιο ΔΕΗ: Ενιαίος ηλεκτρικός χώρος από Μεσόγειο έως Βαλτική

Η ΔΕΗ σχεδιάζει επέκταση σε Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία, αξιοποιώντας τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ως επενδυτική ευκαιρία, ενόψει απουσίας διασυνδέσεων που θα μείωναν τις διαφορές τιμών.
Ενέργεια και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωσηφίδης: Άμυνα, ενέργεια και AI, οι νέοι επενδυτικοί τομείς μετά το RRF

Ο Τάσος Ιωσηφίδης της EY Ελλάδος επισήμανε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών τη σημαντική άνοδο επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω σταθερότητας, χρηματοδοτικών εργαλείων και έμφασης σε ενέργεια, υποδομές και τουρισμό.
Μάνος Μανουσάκης και Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα «ρίχνει» 2 δισ. σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για επενδύσεις 30 δισ. στην ενέργεια

Το Δημόσιο συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, στηρίζοντας επενδύσεις σε δίκτυα, διασυνδέσεις, ΑΠΕ και data centers, με στόχο την ενίσχυση του ευρύτερου ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας στην ΝΑ Ευρώπη.
Λογότυπο ΑΔΜΗΕ κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΑΔΜΗΕ ξεκινά στα μέσα Ιουνίου

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, ανακοίνωσε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας 1 δισ. ευρώ για νέα έργα. Το Δημόσιο θα καλύψει το 51%, η State Grid το 24% και 250 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το Χρηματιστήριο.