ΓΔ: 2471.78 -0.52% Τζίρος: 362.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας

Συνάντηση Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων στη Φλόριντα για ειρήνη

Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στη Φλόριντα μεταξύ ουκρανικής αντιπροσωπείας και Αμερικανών αξιωματούχων για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, παρουσία του Ρουστέμ Ουμέροφ, του Μάρκο Ρούμπιο και στελεχών της αμερικανικής πλευράς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική αντιπροσωπεία και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ στη Φλόριντα, με στόχο την προώθηση του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Επικεφαλής της ουκρανικής ομάδας είναι ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ενώ στις συνομιλίες συμμετέχουν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10:10 τοπική ώρα (17:10 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στη διαμόρφωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα θέσει τέλος στη σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν «ξεκάθαρες οδηγίες και προτεραιότητες» με βασικό στόχο την προάσπιση των ουκρανικών συμφερόντων και τη διασφάλιση ουσιαστικού διαλόγου, αξιοποιώντας την πρόοδο που σημειώθηκε στη Γενεύη.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε πραγματική ειρήνη για την Ουκρανία και αξιόπιστες, μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας», υπογράμμισε ο κ. Ουμέροφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδός πρωθυπουργός: Καθοριστική η πίεση ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι κρίσιμη για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη λύση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε καλές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία, αποφεύγοντας να πει αν θεωρεί τον Πούτιν υπεύθυνο για τη σύγκρουση, ενώ σημείωσε ότι προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο της G7 πως η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Ανέφερε επίσης τις μεγάλες απώλειες και των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει για Ουκρανία - Κριτική σε Νετανιάχου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο G7 ότι η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία λόγω των τεράστιων απωλειών και πως είχε θετική συνάντηση με τον Ζελένσκι, τον οποίο θα ξαναδεί αργότερα μέσα στην ημέρα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Πρόταση συνάντησης με Πούτιν στις ΗΠΑ για τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Τραμπ να συναντηθεί με τον Πούτιν στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρόκειται για μορφή που ο Πούτιν δύσκολα θα απέρριπτε. Εάν η Ρωσία αρνηθεί, τόνισε ότι θα χρειαστεί επιπλέον πίεση.
Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στήριξη σε Ουκρανία και Μολδαβία

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική πρόοδος, ανέφερε η Κ. Κάλας, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν περαιτέρω δύσκολες διαπραγματεύσεις και τονίζοντας τον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία.