Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo σημειώνοντας πως «η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ οδηγεί στην ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, κάτι που αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη».
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φάουστ, σε δηλώσεις του στη Augsburger Allgemeine. «από αυτή την άποψη, υπάρχει πίεση ώστε να ακολουθήσει με τις αυξήσεις και η ΕΚΤ» τονίζοντας επίσης ότι ενώ στις ΗΠΑ, η οικονομική πολιτική επηρεάζει τον πληθωρισμό περισσότερο από ό,τι στην Ευρώπη, όπου οι τιμές ενέργειας διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο, «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ΕΚΤ επίσης πρέπει να δράσει».
Υπενθυμίζουμε πως χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa σημείωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πλήγμα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης με την οικονομία στην περιοχή να είναι «de facto στάσιμη», καθιστώντας τις επιλογές της ΕΚΤ «πιο περίπλοκες, καθώς μια νομισματική σύσφιξη με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού θα κατέληγε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη που ήδη αποδυναμώνεται».
Ο Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος είναι στο Εκτελεστικό Συμβούλιο από το 2020, είπε ότι θα ήταν «ασύνετο» να ενεργήσουμε χωρίς να δούμε πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο -σηματοδοτώντας ότι προτιμά να περιμένει περισσότερο για να ληφθεί μια απόφαση.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν στις 8-9 Ιουνίου και στις 20-21 Ιουλίου. Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου δεν δημοσιεύονται επίσημα μέχρι τις 29 Ιουλίου, δείκτες για την πορεία της οικονομίας είναι διαθέσιμοι νωρίτερα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο Πανέτα είπε ότι «δεν έχει μεγάλη διαφορά αν είναι δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα ή αργότερα» και πρόσθεσε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ωστόσο, «τα αρνητικά επιτόκια και οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητα».