Η Σουηδία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι θα λάβει υποστήριξη κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Στοκχόλμη καταθέσει σχετικό αίτημα, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία έμειναν εκτός ΝΑΤΟ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκαναν τις δύο χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική για την ασφάλειά τους, με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ να προβάλλει ως όλο και πιο πιθανό σενάριο.
Οι δύο χώρες ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έναν χρόνο για να εγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Φυσικά, δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά αισθάνομαι πολύ σίγουρη ότι πλέον έχουμε μια αμερικανική διαβεβαίωση», δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση η Λίντε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας», όπως αυτές που αποκτά μια χώρα που είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Λίντε απέφυγε να πει ποιες διαβεβαιώσεις έλαβε από τον Μπλίνκεν και αρκέστηκε να πει ότι «η Ρωσία μπορεί να είναι σίγουρη ότι αν προβεί σε οποιουδήποτε είδους εχθρικές ενέργειες κατά της Σουηδίας, όπως έχει ήδη απειλήσει, δεν θα ήταν κάτι που οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν απλώς να συμβεί… χωρίς απάντηση».
Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι ενδεχόμενο αίτημα της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων και «υβριδικών μέτρων» - όπως εκστρατείες προπαγάνδας - με στόχο την υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας του.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στην περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η Λίντε, η οποία θα ταξιδέψει στον Καναδά για να συζητήσει θέματα ασφαλείας με την καναδική κυβέρνηση, είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τη σταθερότητα στις περιοχές της Βαλτικής και της Αρκτικής.