ΓΔ: 1392.45 -0.37% Τζίρος: 41.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Κόβει τις προβλέψεις για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη 143 οικονομιών. Πάντως, οι περισσότερες χώρες θα διατηρήσουν θετική ανάπτυξη.

Σαφή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδυναμώνει τις οικονομικές προοπτικές για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό «ένα ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημείωσε σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, καθώς οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας πιέζουν τις εύθραυστες οικονομίες.

Η Κρ. Γκεοργκίεβα δήλωσε σε μια ομιλία που άνοιξε την «αυλαία» για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα ότι το Ταμείο θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη 143 οικονομιών που αντιπροσωπεύουν το 86% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, αλλά δήλωσε ότι οι περισσότερες χώρες θα διατηρήσουν θετική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ο πόλεμος θα επιβαρύνει την ανάπτυξη φέτος, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «στέλνει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο» και επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις χώρες που αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19 που εξακολουθεί να μαίνεται.

«Για να το θέσω απλά, αντιμετωπίζουμε μια κρίση πάνω σε μια κρίση», τόνισε σε δηλώσεις της στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον. «Σε οικονομικούς όρους, η ανάπτυξη έχει μειωθεί και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί. Με ανθρώπινους όρους, το εισόδημα των ανθρώπων είναι μειωμένο και οι δυσκολίες αυξημένες».

Το ΔΝΤ, το οποίο πρόκειται να δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις την Τρίτη, αναμένει ότι ο πληθωρισμός, που αποτελεί πλέον «σαφή και παρόντα κίνδυνο» για πολλές οικονομίες, θα παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η Γκεοργκίεβα δεν έδωσε συγκεκριμένο στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα είναι χαμηλότερη από το 4,4% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο, ποσοστό που έχει ήδη μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λόγω των παρατεταμένων διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία.

«Έκτοτε, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω του πολέμου και των επιπτώσεών του", είπε. "Ο πληθωρισμός, η χρηματοπιστωτική σύσφιξη και τα συχνά, εκτεταμένα λουκέτα στην Κίνα - που προκαλούν νέες εμπλοκές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού - επιβαρύνουν επίσης τη δραστηριότητα».

Η απειλή του κατακερματισμού

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε επίσης για μια σημαντική νέα επιπλοκή, τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ, με διαφορετικά εμπορικά και τεχνολογικά πρότυπα, συστήματα πληρωμών και αποθεματικά νομίσματα.

Ομοίως, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την Τετάρτη ανησυχίες για μια "διπολική" παγκόσμια οικονομία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δημοκρατικούς συμμάχους από τη μία πλευρά και την Κίνα και άλλες κρατικοδίαιτες οικονομίες από την άλλη. 

Η Κρ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ένας τέτοιος κατακερματισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη μεταπολεμική οικονομική τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία διέπεται από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους θεσμούς που δημιουργήθηκαν μετά το τέλος της σύγκρουσης αυτής.

«Μια τέτοια τεκτονική μετατόπιση θα επέφερε οδυνηρό κόστος προσαρμογής. Οι αλυσίδες εφοδιασμού, η Ε&Α και τα δίκτυα παραγωγής θα έσπαγαν και θα έπρεπε να ξαναχτιστούν», είπε. «Οι φτωχές χώρες και οι φτωχοί άνθρωποι θα επωμιστούν το κύριο βάρος αυτών των ανακατατάξεων».

Η μετατόπιση αυτή επηρεάζει ήδη την ικανότητα του κόσμου να συνεργαστεί για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης COVID-19 και απειλεί να εκτροχιάσει τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και άλλες προκλήσεις, είπε.

Καταλήγοντας δήλωσε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί «σοβαρή ανησυχία» λόγω της διακοπής των προμηθειών σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που πιέζουν τις πιο αδύναμες χώρες. Χωρίς δράση σε ένα πολυμερές σχέδιο για την ενίσχυση των προμηθειών τροφίμων, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν περισσότερη πείνα, φτώχεια και κοινωνική αναταραχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναβάλλει τις οικονομικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία

Το ΔΝΤ είχε προγραμματίσει να διενεργήσει την καθιερωμένη αξιολόγηση του «άρθρου IV» της οικονομικής πολιτικής της Μόσχας για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα: Η υφήλιος πρέπει να μάθει να ζει με το «αδιανόητο»

Πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και οι πρόσφατο σεισμοί σε Τουρκία και Συρία αποδεικνύουν ότι ένα «αναπάντεχο» γεγονός μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία

Σοβαρή αβεβαιότητα επικρατεί στους κύκλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και καλούν όλο και πιο δυναμικά για τον τερματισμό του.
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη από το ΔΝΤ στην Ουκρανία με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα

Όπως δήλωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να διαθέσει στο Κίεβο το ίδιο ποσό χρηματοδότησης όπως τα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον Μάρτιο, αμέσως μετά από τη ρωσική εισβολή.