Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι πρέπει να «σκεφτούμε το αδιανόητο», καθώς ζούμε σε έναν «πιο επιρρεπή σε σοκ κόσμο», ο οποίος επηρεάζεται από την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πρόσφατο σεισμό στη Συρία και την Τουρκία.
«Πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ώστε να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι προς την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους κραδασμούς», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Κυβερνήσεων που διοργάνωσε το CNBC.
«Αυτό που μας απασχολεί πολύ [για το οποίο] ανησυχούμε είναι το απροσδόκητο», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου και υπογράμμισε την ανάγκη για ανθεκτικότητα στον πλανήτη μας, στις κοινωνίες που πρέπει να επιτρέπουν ίσες ευκαιρίες και στους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να επωφελούνται από την εκπαίδευση, την υγεία και την καλή κοινωνική προστασία. «Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε να βρισκόμαστε ως καλοί διαχειριστές του πλανήτη μας για τα παιδιά μας», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο CNBC, η Γκεοργκίεβα είχε δηλώσει ότι χρειάζονται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από τη δημόσια βοήθεια και τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο κόσμος έχασε «ένα πολύ πολύτιμο μέρισμα ειρήνης», ωθώντας τα έθνη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα και λιγότερα για τις εγχώριες ανησυχίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές. «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη», είπε.
Η Γκεοργκίεβα εξήρε τη διεθνή αντίδραση στον πόλεμο ως «αρκετά αξιοσημείωτη» και τόνισε τις παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης: «Όλοι απέκτησαν κάποια αίσθηση συμπάθειας για ένα πρόβλημα που σήμερα είναι πρόβλημα της Ουκρανίας, αλλά αύριο μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες - ότι μπορεί να εισβάλει ο ισχυρότερος γείτονάς σου», δήλωσε η Georgieva. «Στην Ουκρανία, οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν αγωνίζονται μόνο για τον εαυτό τους, αλλά για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει και να διαχειρίζεται τις δικές του υποθέσεις», πρόσθεσε.
Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 40 και 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να λειτουργήσει φέτος. Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία ως τον «σημαντικότερο αρνητικό παράγοντα» για την οικονομία το 2022. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.