Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook.
«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.
Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε και από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου , στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχών πυροβολισμών οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.
100.000 σε μία ημέρα
Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες προστέθηκαν σε ένα 24ωρο στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο ΟΗΕ έχει επίσης καταγράψει περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει ακριβώς 3.169.897 πρόσφυγες στον σχετικό ιστότοπό του γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδος. Αυτοί είναι κατά 106.802 περισσότεροι από την προηγούμενη καταμέτρηση της χθεσινής ημέρας.
Περίπου 162.000 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, διευκρίνισε χθες, Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο προσφυγικό κύμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.
Πριν από την σύγκρουση, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερα από 37 εκατομμύρια στις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο --στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ούτε οι ζώνες στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.
Στην Πολωνία
Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περισσότερους από τους μισούς από όλους τους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από την αρχή της ρωσικής εισβολής --περίπου 6 πρόσφυγες στους 10.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.916.445 άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία έφτασαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την UNHCR.
Η πολωνική συνοριοφρουρά κατέγραψε μείωση 11% των αφίξεων τη χθεσινή ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη.
Πριν από την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν ως επί το πλείστον πάει στην χώρα μέλος της ΕΕ για να εργαστούν.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 491.409 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με καταμέτρηση ως τις 16 Μαρτίου. Όπως ισχύει και για την Μολδαβία, πολλοί πρόσφυγες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Μολδαβία
Μόλις φτάσουν στην Μολδαβία, τη μικρή χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, μέρος των προσφύγων συνεχίζει την πορεία του ως τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, με προορισμό συχνά συγγενείς. Σύμφωνα με την UNHCR, 350.886 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία.
Ουγγαρία και Σλοβακία
Η χώρα αυτή έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 282.611 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου.
Η Ουγγαρία έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία. Πολλές μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες τους παρέχουν τρόφιμα ή βοήθεια.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου, 228.844 άνθρωποι από την Ουκρανία είχαν πάει στη Σλοβακία.
Και στη Ρωσία
Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 168.858 στις 16 Μαρτίου.
Η UNHCR επισημαίνει επίσης ότι μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.
Στις 16 Μαρτίου, η Λευκορωσία είχε υποδεχθεί 2.127 ανθρώπους.
Η UNHCR διέγραψε την ενότητα που αφορά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία που ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), οι αριθμοί που αναφέρει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ αφορούν τους ανθρώπους που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η UNHCR σημειώνει ότι "μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει το δρόμο του προς άλλες χώρες".
Επιπλέον η υπηρεσία του ΟΗΕ διευκρινίζει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους από γειτονικές χώρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.