ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Financial Times: Προσχέδιο 15 σημείων για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται δήλωση του ανώτερου συμβούλου του Ουκρανού προέδρου το προσχέδιο προϋποθέτει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την επίτευξη εκεχειρίας.

Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ρώσων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, υποστήριξαν σύμφωνα με τους Financial Times Ουκρανοί διαπραγματευτές μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος του Β. Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Μεταξύ των βασικότερων σημείων του σχεδίου περιλαμβάνονται:

Η παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Η δέσμευση της Ουκρανίας να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η επίτευξη εκεχειρίας στα ουκρανικά εδάφη.

Η αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το έδαφος της Ουκρανίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν οι δυτικές εγγυήσεις για την ουκρανική ασφάλεια όπως και η αποδοχή τους από τη Μόσχα μπορεί ακόμα να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβαν Ρωσία και ρωσόφωνοι το 2014.  Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια δεν απέτρεψε τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γείτονός της.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι σημείωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ως προς το εάν ο Ρώσος πρόεδρος θέλει πραγματικά την ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε απλώς να κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει ή και να εντείνει την επίθεσή της.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ότι «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας», που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου -συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος την Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας, στα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας, είναι μια πιθανότητα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι δύο πλευρές ήταν «κοντά» στο να συμφωνήσουν σε «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σήμερα διαδικτυακά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επανέλαβε την έκκλησή του να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς και να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη ή άλλα μέσα για να αμυνθεί.

«Προτείνουμε ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφάλειας», το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθεύσιμη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση» εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είπε ο Ποντολιάκ. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, η Ουκρανία «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε ωστόσο τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη απαγορεύεται από την ουκρανική νομοθεσία.

Δύο από τις πηγές της εφημερίδας είπαν ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.