Συνεχίζονται οι βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα. Νωρίτερα γενικός αντιαεροπορικός συναγερμός σήμανε σε όλη την Ουκρανία με απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών στην πρωτεύουσα της χώρας.
»Όλη τη νύχτα ηχούσαν σειρήνες και στις 6 το πρωί τέσσερις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην Οδησσό.
Η ημέρα που πέρασε εκτιμάται ως η δυσκολότερη, καθώς ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε περίπου 3 χιλιόμετρα από την πλατεία ανεξαρτησίας, ενώ ολόκληρα κτίρια έχουν καταστραφεί και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ρωσικό πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να σφυροκοπούν πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ουκρανία.
Σειρήνες ήχησαν επίσης σε Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Οδησσό, Ντνίπρο, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, και προειδοποιούν τους ανθρώπους να τρέξουν σε καταφύγια για να προφυλαχθούν από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις.
Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Σφοδρές μάχες δίνονται βόρεια του Νικολάεφ, με τους Ουκρανούς να ανατινάσσουν γέφυρες για να εμποδίσουν την προέλαση του ρωσικού στρατού.
Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 400 ασθενείς και γιατροί κρατούνται όμηροι σε ένα νοσοκομείο. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο της Μαριούπολης και αιχμαλώτισαν 500 ομήρους, δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης, Πάβλο Κυριλένκο. Τα στρατεύματα χρησιμοποιούν όσους βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο ως ανθρώπινες ασπίδες και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να φύγει, είπε.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.
«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.
Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.
Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διατείνεται πως η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν
Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.
Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.
Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.