ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-russia
Φώτο: Shutterstock

Το Κίεβο βλέπει «περιθώριο για συμβιβασμό» στις συνομιλίες με τη Μόσχα

Νέος γύρος συνομιλιών αύριο Τετάρτη μετά τη διαπίστωση του συμβούλου του Β. Ζελένσκι ότι παρά τις ουσιαστικές διαφωνίες με τη ρωσική πλευρά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του πρέπει να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Κορυφαίος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Ήδη από χθες οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία όπου νωρίτερα σήμερα το απόγευμα έφτασαν για να μεταφέρουν στη χώρα μήνυμα στήριξης από την Ευρωπαική Ένωση οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας της Τσεχίας και της Σλοβενίας.

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο λαός μας αρχίζει να το κατανοεί και να μην υπολογίζει παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις», πρόσθεσε.

Όχι στον πόλεμο από τον Βούλγαρο πρόεδρο

Όποιο και αν είναι το παρασκήνιο, όποιο κι αν είναι το πρόσχημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, τις απώλειες, την καταστροφή και τα τεράστια δεινά, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, όπου ο Ράντεφ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

Ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους δήλωσε ότι «ο πόλεμος στην άμεση γειτονιά των συνόρων μας αλλάζει το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας. Το σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη, που χρειάστηκε δεκαετίες για να οικοδομηθεί, καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

Ο Ράντεφ δήλωσε ότι διαταραχή των συστημάτων εφοδιασμού, των δρομολογίων και των γραμμών επικοινωνίας, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, η απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια, η επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων στη Ρωσία, θέτουν τις οικονομίες μας και τα κοινωνικά συστήματα σε μεγάλη δοκιμασία.

Όλες αυτές οι διαδικασίες εδραιώνουν την ενότητα και την αποφασιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για συντονισμένες ενέργειες σε όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος Ράντεφ.

Έχει προγραμματίσει επίσης να συναντηθεί με Βούλγαρους αξιωματικούς από τo Αρχηγείο της Πολυεθνικής Μεραρχίας Νοτιο-Ανατολικά στο Βουκουρέστι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.