ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας ο οίκος S&P

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι παρά τις συνέπειες των εξελίξεων στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο της πανδημίας η θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισής της μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Με ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 4 Μαρτίου 2022, ο διεθνής οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα («BBB-»), καθώς και τη θετική προοπτική στην οποία είχε κατατάξει την κυπριακή οικονομία τον Σεπτέμβριο του 2021, παρά τις συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων από την κρίση της Ουκρανίας, αλλά και τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως ο ίδιος ο οίκος επισημαίνει, η καταγραφή της θετικής προοπτικής της οικονομίας αντικατοπτρίζει την πιθανότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, ως κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αξιολόγησης της οικονομίας σύμφωνα με τους S&P είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η συνεπακόλουθη μείωση του δημόσιου χρέους, η διατήρηση μεσοπρόθεσμα υγιών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και η περαιτέρω μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Γενικά, όπως σημειώνεται, ο οίκος S&P έχει αποτιμήσει θετικά τις πολιτικές της κυβέρνησης που οδήγησαν στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών κατά το 2021 και την πορεία της οικονομίας γενικότερα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός πως ο οίκος S&P αναγνωρίζει τη μεγάλη διασύνδεση της οικονομίας της Κύπρου με την οικονομία της Ρωσίας και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις της ΕΕ, υιοθετεί την άποψη πως οι απορρέουσες συνέπειες θα περιοριστούν στο 2022 και η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2023-2025.

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, συνοψίζοντας, αναφέρει ότι η αξιολόγηση του οίκου S&P εμπεριέχει σημαντικά θετικά σημεία για την κυπριακή οικονομία, παρά τις δυσχέρειες που δημιουργούν οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες, και δείχνει την εμπιστοσύνη τους προς τη δυναμική της Κυπριακής οικονομίας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Η περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και η συνεχιζόμενη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, όπως προστίθεται, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

erdogan, tourkia, EE
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν επιμένει ότι τα δυο κράτη είναι μοναδική λύση για το Κυπριακό

Είπε ότι η εισβολή στην Κύπρο «έγινε στα πλαίσια του δικαιώματος της εγγυήτριας χώρας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καθώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία με την Χούντα των Αθηνών, διέπραττε γενοκτονία εις βάρος του τουρκοκυπριακού λαού.»
Christodoulides, Xristodoulidis, Cyprus, Kypros
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε πως «είναι μια μέρα δύσκολη για όλους, μέρα μνήμης, μέρα τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.»
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ναι στη διαπραγμάτευση για Κύπρο, όχι σε ομοσπονδιακή λύση

Επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση», ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
annita dimitriou
ΔΙΕΘΝΗ

Αννίτα Δημητρίου: Η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου μοναδικό ζητούμενο

«Οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για λύση δύο κρατών βρίσκονται εκτός του πλαισίου των συζητήσεων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της νομιμότητα», επισημαίνει η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου και πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη της κατοχής της Κύπρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

«Έχουμε μια ιστορία να πούμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, «και πρέπει να την πούμε δυνατά και περήφανα, καθώς δεν θα επιτρέψουμε να αγνοηθεί η ιστορία των 10.000 ετών της Κύπρου».