ΓΔ: 1403.63 -0.31% Τζίρος: 88.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη μετά από 5 μέρες βομβαρδισμών

Συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία η πόλη της Μαριούπολης έχοντας αποκλειστεί από τον ρωσικό στρατό, ενώ Ουκρανία και Ρωσία ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός έπειτα από πέντε ημέρες ανηλεούς σφυροκοπήματος της Μαριούπολης που τελεί υπό πολιορκία, προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις ώστε να επιτραπεί η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων έξω από τις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα. Προχωρούν οι διεργασίες για τον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Από τις 10:00 π.μ. ώρα Μόσχας, η ρωσική πλευρά κηρύσσει κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα», αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα. «Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την προσαρτημένη στη Ρωσία, Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση». Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Οργή Ζελένσκι για την απόφαση του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας». Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.

«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».

Επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία σήμερα στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή. Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης• στις 22:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική πως θα διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη, που πάντως δεν έγινε, θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.

Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, που τόνισαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε έτερη διπλωματική πηγή, επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η Γαλλία αποφάσισε τελικά, μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο. Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.

Για το Μεξικό, μολονότι το ρωσικό βέτο είναι βέβαιο, έχει σημασία να φανεί εκ νέου η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας στη στρατιωτική περιπέτειά της αυτή, με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη είναι δυνατόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Χάμπεκ: Η Γερμανία πάντα καθυστερούσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τη λύπη του για τις καθυστερημένες αποστολές αρμάτων μάχης Leopard και τόνισε ότι αυτή η στρατηγική επαναλαμβάνεται τώρα για την παράδοση των πυραύλων Taurus.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες απώλειες έχουν οι Ουκρανοί, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος υπ. Άμυνας

«Πρακτικά οδηγήσαμε σε αποτυχία ολόκληρη την εκστρατεία τους για το 2025», ισχυρίζεται ο Αντρέι Μπελαούσοφ, παρότι η προέλαση των Ρώσων γίνεται με απώλειες άνω των 1.000 ανδρών καθημερινά.