ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Επιβατηγό πλοίο Ελευσίνα
Επιβατηγό πλοίο στην προβλήτα ναυπηγείων Ελευσίνας, με ρυμουλκά δίπλα του.

INTERTANKO: Συνεδριάσεις για βιωσιμότητα και καύσιμα στα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ

Σημαντικές συνεδριάσεις της INTERTANKO πραγματοποιήθηκαν στα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ στη Σύρο, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, τα εναλλακτικά καύσιμα και τη ρυθμιστική συμμόρφωση.

Στα Ναυπηγεία της ΟΝΕΧ στη Σύρο πραγματοποιήθηκαν, από την 1η έως και την 3η Οκτωβρίου, οι εργασίες δύο σημαντικών επιτροπών της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Ιδιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (INTERTANKO), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι επιτροπές που συνεδρίασαν ήταν η Επιτροπή Ασφάλειας και Τεχνικών Θεμάτων (ISTEC) και η Υποεπιτροπή Καυσίμων (BSC). Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων εξετάστηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ρυθμιστική συμμόρφωση, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη βιωσιμότητα στον τομέα των δεξαμενόπλοιων.

Η συνεδρίαση ISTEC#68, υπό την προεδρία του Δημητρίου Χελιώτη (Horizon Tankers Ltd SA), επικεντρώθηκε σε θέματα όπως το πλαίσιο μηδενικών εκπομπών του ΙΜΟ, η ανάλυση κύκλου ζωής και τα συστήματα δέσμευσης άνθρακα επί του πλοίου. 

Συζητήθηκαν ακόμη οι προκλήσεις εφαρμογής των κανονισμών EU ETS και FuelEU Maritime, οι στρατηγικές συμμόρφωσης στις εκπομπές, καθώς και η ανάγκη για σαφέστερες κατευθύνσεις στη μετάβαση προς εναλλακτικά καύσιμα.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν η χρήση συστημάτων παροχής ενέργειας από ξηρά στο πλαίσιο της κανονιστικής ρύθμισης At-Berth της CARB, οι προτεραιότητες ψηφιοποίησης και οι επιπτώσεις της αναθεωρημένης σύστασης 34 της IACS στους κοινούς δομικούς κανόνες. 

Η επιτροπή εστίασε επίσης στις προκλήσεις των ελέγχων PSC, τις απομακρυσμένες επιθεωρήσεις και το αυξανόμενο ρυθμιστικό φόρτο για τα πληρώματα.

Η συνεδρίαση BSC#55, υπό την προεδρία της Μερόπης Μαντζουρανίδη (Minerva Marine Inc.), είχε ως αντικείμενο τη διαχείριση ναυτιλιακών καυσίμων και τη βιωσιμότητα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι οδηγίες του ΙΜΟ για τη δειγματοληψία καυσίμων, οι απαιτήσεις τεκμηρίωσης του FuelEU για τα μη ορυκτά καύσιμα, οι τροποποιήσεις στο SEEMP Μέρος ΙΙ, καθώς και τα υπό εξέλιξη Σχήματα Πιστοποίησης Βιώσιμων Καυσίμων στο πλαίσιο του IMO NZF.

Η Υποεπιτροπή υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής χρήσης βιοκαυσίμων και την ανάγκη για σαφέστερα πλαίσια πιστοποίησης και συμμόρφωσης.

Η INTERTANKO ευχαρίστησε την ΟΝΕΧ και τον Πάνο Ξενοκώστα για τη φιλοξενία και τη στήριξη στη διοργάνωση των συνεδριάσεων. Ο κ. Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Shipyards & Technologies και πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, δήλωσε πως η επιλογή των ναυπηγείων της Σύρου για τη διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου αποτελεί αναγνώριση του ηγετικού ρόλου του ομίλου στον κλάδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων. 

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας διάσωσης και αναγέννησης του ιστορικού ναυπηγείου, καθώς και για το επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 14 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη μετατροπή των Ναυπηγείων σε πολυλειτουργικό βιομηχανικό κόμβο στο κέντρο του Αιγαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: «Από κοινού προστασία ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικογενειών»

Ο Β. Κικίλιας στη 9η Τριμερή Υπουργών Ναυτιλίας τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη ναυτιλία επηρεάζουν άμεσα τις τιμές ενέργειας, προϊόντων και τροφίμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία κοινής στήριξης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της οικονομίας.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Β. Κικίλιας στην Κύπρο για την 9η Τριμερή Συνάντηση Ναυτιλίας

Ο Βασίλης Κικίλιας συμμετέχει στην 9η Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Μάλτας, με Ιταλία, στη Λεμεσό, όπου οι χώρες εξετάζουν ενίσχυση ναυτιλιακής συνεργασίας και σημαντικά θέματα αποανθρακοποίησης και EU ETS στη ναυτιλία.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Ιαπωνία: Ενισχύεται η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγεία

Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν οι Υπουργοί Ναυτιλίας Ελλάδας και Οικονομικής Ασφάλειας Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς ναυτιλιακούς δεσμούς και τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα λιμενικών και ναυπηγικών επενδύσεων.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ελληνοϊαπωνική ναυτιλιακή συνεργασία και επενδυτικές ευκαιρίες

Ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία της ελληνοϊαπωνικής ναυτιλιακής συνεργασίας στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας τις παραγγελίες πλοίων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις. Χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» τη συνεργασία για νέες ναυπηγήσεις.
Πλοίο-Star Bulk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Star Bulk: Δημόσια πρόταση για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο

Η Star Bulk Carriers ηγέτιδα στη μεταφορά ξηρού φορτίου, προχωρεί σε δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα και εισαγωγή στη Euronext Athens, στοχεύοτας στην άντληση έως 112,2 εκατ. για αναβάθμιση στόλου.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Η Ελλάδα, απαραίτητη για κάθε ευρωπαϊκή πολιτική στη θάλασσα

Ο Επίτροπος Τζιτζικώστας, στο Διεθνές Συνέδριο Θαλάσσιων Μεταφορών, υπογράμμισε τη σημασία των λιμανιών και της ναυτιλίας για την Ελλάδα και την ΕΕ και παρουσίασε δυο νέες στρατηγικές για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, ασφάλειας και βιωσιμότητας.