Εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς βρίσκονται υπό πολιορκία πολλές μεγάλες ουκρανικές πόλεις εκτός του Κιέβου. Την ίδια στιγμή που πραγματοποιούνται διεργασίες ενόψει του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων, η Μαριούπολη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς ενώ αυξάνονται οι επιθέσεις κατά του άμαχου πληθσμού.
Για το «άσχημο πρόσωπο του πολέμου που ξέσπασε στα σύνορά μας» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν πριν από την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας
Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τα πάντα και σημείωσε ότι «αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν και πρέπει να σταματήσει». Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ νωρίτερα είχε δηλώσει πως «είναι σαφές ότι αυτός ο επιθετικός πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στοχεύει τον άμαχο πληθυσμό με τον πιο βάναυσο τρόπο».
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει πως η Μαριούπολη παρά το γεγονός ότι είναι αποκλεισμένη και δέχεται τις τελευταίες 5 ημέρες το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων παραμένει ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο. Προσθέτει επίσης πως «οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις».
Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα και ξεμένει από τρόφιμα, αφού δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες πέντε ημέρες, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boychenko που απηύθυνε τηλεοπτική έκκληση για στρατιωτική βοήθεια και δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων από την πόλη. «Απλώς μας καταστρέφουν», είπε.
Διεργασίες για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων
Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Κίεβου και Μόσχας θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, με τις πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά να επιβεβαιώνουν την είδηση.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμβουλος του πρόεδρου Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο συνομιλιών εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ τάχθηκε σήμερα υπέρ του ορισμού διεθνούς διαμεσολαβητή για την κρίση στην Ουκρανία. Ένας από τους πιθανούς υποψήφιους, δήλωσε, θα μπορούσε να είναι η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Ο διεθνής διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα η οποία θα γίνει αποδεκτή και σεβαστή και από τις δύο πλευρές, τόνισε ο κ. Ροτ και ερωτώμενος αν θα μπορούσε να είναι η Άγγελα Μέρκελ σε αυτόν τον ρόλο, δήλωσε ότι «με τις διασυνδέσεις και την εμπειρία της, θα ήταν σίγουρα πιθανή υποψήφια», αλλά ο ίδιος δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση.
Επίσης σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα,
Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.
Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.
«Κατ' αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.
Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.