Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μέτρο πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσινγκτον σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία.
«Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσία διατηρεί στις ΗΠΑ ή διακρατούνται οπουδήποτε από αμερικανούς ιδιώτες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η επιβολή των μέτρων αυτών θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να υπερασπισθεί το νόμισμά της και να στηρίξει την οικονομία της.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εξαπόλυση «της πρωτοφανούς και απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας». Ορισμένα από τα τιμωρητικά μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν και ορισμένα εθεωρούντο ταμπού μέχρι την ρωσική εισβολή.
Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστίθενται στις ήδη ισχύουσες ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Οι κυρώσεις είναι σχεδιασμένες «για να πλήξουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, επιβάλλουν σαφή οικονομικά και πολιτικά κόστη στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας που ευθύνεται για την εισβολή και περικόπτουν την οικονομική βάση της Ρωσίας».
Αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις η Λευκορωσία
Σφίγγει ο κλοιός για τη Ρωσία και τους συμμάχους της καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις της Λευκορωσίας και είναι έτοιμες να επιβάλλουν νέες πιο σκληρές κυρώσεις αν οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή.
Όπως αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος, «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις» επιβεβαιώνοντας τις αναφορές πως υπάρχει κινητικότητα από μέρους του λευκορωσικού στρατού για να συνδράμει τις ρωσικές δυνάμεις. Επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι «έχουμε δηλώσει πως στον βαθμό που η Λευκορωσία συνεχίζει να βοηθάει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, θα πρέπει τότε να αντιμετωπίσουν και εκείνοι τις συνέπειες», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αναπτύξει κάποια από τα μέτρα. Το κόστος θα συνεχίσει να ανεβαίνει πολύ υψηλότερα».
Ήδη η λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ έχει ανασταλεί ενώ έχει δοθεί η άδεια στο μη απαραίτητο προσωπικό καθώς σε μέλη των οικογενειών τους να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Λάβαμε αυτά τα μέτρα λόγω των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπλίνκεν.
Ποιες είναι οι κυρώσεις μέχρι στιγμής που έχουν επιβληθεί σε Ρωσία και Λευκορωσία
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει αυτό που αποκαλεί «το σεντούκι του πολέμου του Πούτιν» απαγορεύοντας τις συναλλαγές της και παγώνοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της.
Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών. Το μέτρο έχει ως στόχο να πλήξει την ικανότητα της παγκόσμιας λειτουργίας τους, εμποδίζοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και αποκλείοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πλήττει την «μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου», απαγορεύοντας το κρατικό δίκτυο Russia Today, το πρακτορείο Sputnik και τις θυγατρικές τους. Το μέτρο έχει ως στόχο να διασφαλισθεί ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης «δεν θα είναι πλέον σε θέση να διασπείρουν τα ψέματά του για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να σπείρουν την διαίρεση στην Ένωση».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσία, απαγορεύοντας την απογείωση, την προσγείωση όλων των ρωσικών αεροσκαφών και την υπερπτήση τους στον εναέριο χώρο της ΕΕ. Η απαγόρευση εφαρμόζεται σε όλα τα αεροσκάφη, ανεξαρτήτως αν είναι ρωσικής ιδιοκτησίας, καταχωρημένα στην Ρωσία ή υπό τον έλεγχο ρώσων ιδιωτών ή εταιρειών - περιλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ που ανήκουν ή ναυλώνονται από ολιγάρχες.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χρησιμοποιήσει πόρους της για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά όπλων και 50 εκατ. ευρώ επιπλέον να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση άλλων προμηθειών όπως καύσιμα και ιατρικός εξοπλισμός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να πλήξει την Λευκορωσία, την οποία θεωρεί συνεργό στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με περαιτέρω κυρώσεις. Η Ένωση στοχεύει να μπλοκάρει τις λευκορωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, καπνού, ξυλείας, σκυροδέματος, σιδήρου και χάλυβα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταχωρήσει σε μαύρη λίστα εκατοντάδες επιπλέον πρόσωπα, περιλαμβανομένων μελών του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας.
Τα «διαπρεπέστερα» πρόσωπα τα οποία περιελήφθησαν στην μαύρη λίστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν και αυτοί οι δύο εξαιρούνται από την ταξιδιωτική απαγόρευση. Και αυτό ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης μαζί τους, σε περίπτωση που προκύψει τέτοια ευκαιρία.
Ο Πούτιν συντροφεύει στην μαύρη λίστα της ΕΕ τον Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας και τον Μπασάρ Αλ Ασαντ της Συρίας. Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει 654 πρόσωπα και 52 οργανισμούς.
Οι κυρώσεις απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δύσκολο και ακριβότερο για την Ρωσία να εκσυγχρονίσει τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Η απαγόρευση προστίθεται στην ισχύουσα από το 2014 απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η Ρωσία κέρδισε 24 δισ. ευρώ το 2019 από τις εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου στην ΕΕ, σύμφωνα με την Ενωση.
Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει την εξαγωγή, πώληση, προμήθεια ή μεταφορά όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων αεροσκαφών και εξοπλισμού στην Ρωσία, καθώς και όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την επισκευή, συντήρηση και χρηματοδότηση αεροσκαφών.
Τα τρία τέταρτα των εμπορικού στόλου της Ρωσίας έχει κατασκευασθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι «η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στόλο της στα διεθνή στάνταρντ».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκλήρυνε τις κυρώσεις επί αγαθών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς, στοχεύοντας το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και περιορίζοντας την πρόσβασή τους στην τεχνολογία αιχμής όπως τα drones και το λογισμικό για drones, λογισμικό για συσκευές κρυπτογράφησης, οι ημιαγωγοί και ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην υποβάθμιση των ρωσικών τεχνολογικών ικανοτήτων.
Παράλληλα οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων δεν θα απολαμβάνουν πλέον ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ και οι ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα έχουν χαμηλότερα τέλη στην αίτηση για βίζα. Το μέτρο δεν θα εφαρμοσθεί σε όλους τους ρώσους πολίτες, οι οποίοι θα διατηρήσουν τα οφέλη που ήδη έχουν.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, παροχής τουριστικών υπηρεσιών εκεί και εξαγωγών ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών.