ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Fridrich-Merz-CDU
Φωτο: ΑΠΕ

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς εξελέγη αρχηγός του CDU με ποσοστό 94,62%

Ο 66χρονος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε διακόψει την πολιτική του διαδρομή μετά την εσωκομματική επικράτηση της 'Αγγελα Μέρκελ το 2002, επέστρεψε έπειτα από επιτυχημένη καριέρα στην ελεύθερη οικονομία.

Ο Φρίντριχ Μερτς εξελέγη πριν από λίγο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με ποσοστό 94,62% των ψήφων των συνέδρων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν και τυπικά τη νίκη που είχε καταγράψει προηγουμένως στην επιστολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος, στην οποία είχε λάβει το 62,1%, απέναντι στον Νόμπερτ Ρέτγκεν και τον Χέλγκε Μπράουν.

Ο κ. Μερτς ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και το 2018, όταν έχασε από την 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και το 2021, όταν ηττήθηκε από τον 'Αρμιν Λάσετ. Σήμερα ωστόσο κέρδισε πανηγυρικά, καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα ήταν ικανοποιημένος με ένα ποσοστό πάνω από 80%. Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος αρχηγός ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, 'Αρμιν Λάσετ, «για την αφοσίωσή του» στο CDU και τόνισε ότι το σημερινό συνέδριο «εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης και αυτοπεποίθησης», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου το κόμμα να επιστρέψει στα παλαιότερα ποσοστά του. Απευθυνόμενος στο βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και στις προεκλογικές διαφωνίες μαζί του, τόνισε ότι «αυτό που ζήσαμε δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν πρόκειται να επαναληφθεί».

Ο 66χρονος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε διακόψει την πολιτική του διαδρομή μετά την εσωκομματική επικράτηση της 'Αγγελα Μέρκελ το 2002, επέστρεψε έπειτα από επιτυχημένη καριέρα στην ελεύθερη οικονομία και έχει τη φήμη του φιλελεύθερου και πιστού χριστιανοδημοκράτη. «Θα υπερασπιστώ την αστική κοινωνία και την οικογένεια και δεν θα ακολουθήσω απλώς το πνεύμα της εποχής. Θα είμαστε ανοιχτοί και προστατευτικοί ταυτόχρονα», προανήγγειλε και προσδιόρισε τρεις βασικές προτεραιότητες: την ισχυρή αντιπολίτευση, τη νίκη στις κρατιδιακές εκλογές και την κατάρτιση νέου προγράμματος για το κόμμα. «Και θέλω να δυσκολέψω τον Καγκελάριο», πρόσθεσε, ξεκινώντας από το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για το οποίο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει δική της πρόταση, αλλά θα παραπέμψει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, ζητώντας να κατατεθούν τρεις υπερκομματικές προτάσεις και ψήφοι κατά συνείδηση. «Η κυβέρνηση αρνείται να συντάξει δικό της νομοσχέδιο και αντί για αυτό αναθέτει το έργο στην Bundestag», δήλωσε ο κ. Μερτς και αναφέρθηκε ακόμη στον υψηλό πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος φοβάται για τα χρήματά του, αλλά δεν παίρνει καμία απάντηση» από την κυβέρνηση. Ο νέος αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών επέκρινε ακόμη τον Όλαφ Σολτς για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη μεταβεί στην Ουάσιγκτον ή στην Μόσχα, «αλλά φοβάται από την Γερμανία έναν πόλεμο στην Ουκρανία». «Όλοι οι προκάτοχοί σας θα είχαν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Καγκελάριο.

Για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του CDU, ο κ. Μερτς πρότεινε τον 46χρονο Μάριο Τσάγια, ο οποίος ήταν αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, επί δημαρχίας του σοσιαλδημοκράτη (SPD) Κλάους Βοβεράιτ. Στις τελευταίες εκλογές κατάφερε να εξασφαλίσει την απευθείας εκλογή του στην Bundestag από το ανατολικό Βερολίνο, αποσπώντας τη νίκη από τον υποψήφιο της Αριστεράς. Ως αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας προτάθηκε η 34χρονη Κριστίνα Στουμπ, βουλευτής από την Βάδη-Βυρτεμβέργη. Η εκλογή του Προεδρείου θα γίνει επιστολικά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν αναμένω αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ μετά τις εκλογές

Ο καγκελάριος Μερτς δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την ήττα των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο πρόεδρος έχει σημαντικές εξουσίες. Ο Άρμιν Λάσετ τονίζει την απρόβλεπτη φύση του Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ακλόνητη στήριξη Βερολίνου σε Ουκρανία, κάλεσμα σε εταίρους

Ο καγκελάριος Μερτς διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνδράμουν και ζήτησε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ασκώντας κριτική στη στάση της Ρωσίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Μερτς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Βερολίνο για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει στο Αμπού Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.